Hogyan tedd keresőbaráttá a videós tartalmaidat?

Tech2024. máj. 16.Növekedés.hu

Ebben a cikkben néhány hasznos tippet fogunk adni arról, hogy mivel tudod keresőbaráttá tenni videós tartalmaidat. Nem elég ugyanis minőségi videókat gyártanod, fontos, hogy a keresőmotorokra tudd optimalizálni őket!

A Google hogyan indexeli a videókat?

Fontos megemlíteni, hogy a Google naponta több millió videós tartalmat indexel, célja az, hogy a legrelevánsabb tartalmakat juttassa el a felhasználóknak.  A tartalmak megjelenítéséhez szüksége van azonosítania a videós tartalmakat egy weboldalon, rendszereznie kell, és nem utolsó sorban értenie kell a tartalmát. Ha szeretnél biztosra menni, hogy tartalmaidra könnyen rátaláljon a célcsoportod, kikérheted szakemberek véleményét. A Selector digitális marketing ügynökség csapata a segítségedre lesz ebben.

Hasznos tippek a videók optimalizáláshoz

Ha szeretnél minél jobb helyen megjelenni videóiddal a Google keresőben, akkor érdemes hasznos SEO trükköket alkalmaznod:

  • Videó címe, leírása, és a címkék

A kulcsszavakról sosem szabad megfeledkezni, hiszen amikor az emberek videót keresnek, akkor a keresendő téma kulcsszavaira keresnek rá. Fontos, hogy a videó leírásában és a nevében is használjunk releváns kulcsszavakat. A videó címe ne legyen hosszabb 70 karakternél, legyen figyelemfelkeltő a cím, címkéből pedig elegendő, ha 10-30 darabot használsz fel. A videó leírásánál koncentrálj az első 3 bekezdésre, mivel ez fog megjelenni a rövid leírásnál. Ajánlott, hogy tartalmazza a honlapod linkjét és a legfontosabb kulcsszavakat.

  • Videó átirat

Hasznos lehet szöveges videókat használnod, ugyanis, ha a videón hallható szöveges rész feltöltésre kerül, mint átirat, pontosan kiderül miről szól a videó. Külön előnye az átiratnak, hogy a felhasználók is megértik a videó üzenetét, miközben előrébb kerülsz a találati listán. Ha nincsen időd átiratot készíteni, erre is megkérhetsz egy profi marketing ügynökséget.

  • Videó nézettsége, hozzászólások, kedvelések 

Manapság a videók ugyanolyan elbíráláson mennek keresztül, mint a honlapok. Az algoritmus azt vizsgálja, hogy milyen mértékű a visszafordulási arány. Ami azt jelenti, hogy milyen magas azok száma, akik megnyitás után be is zárják a videódat. Ha ez a szám magas, akkor a videó hátra lesz sorolva, ellenben akkor értékes a videó, ha sok időt töltenek el a nézésével. A kommentek és a hozzászólások keveset számítanak az előrébb jutásban, ezért nem érdemes pénzt áldozni rájuk és mesterségesen javítani ezeket az adatokat.

  • Videók linkelése

A videóknak ugyanolyan nagy szüksége van a linkekre, mint a honlapodnak. Érdemes beletenni a blogokba a videók linkjét. A videók linkelésén kívül bátran használd a honlapba ágyazást is, például, ha cikket írsz, illeszd be a hozzá kapcsolódó videós tartalmadat is. A videód népszerűsítésével a cikk is jobb helyezést képes elérni a Google találati listán, végül pedig ne felejtsd el a videódat megosztani a közösségi oldalakon is.

Mindegyik módszer csak akkor lesz hatásos, ha a videódat sokan megnézik. Fontos, hogy alaposan építsd fel mondanivalódat és legyen szövegvázlatod. A videók legyenek informatívak, értékesek, és folyamatosan ösztönözd a közönségedet!

A cikk a Selector digitális marketing ügynökség megrendelésére készült.