Jó éve lesz az idén is a „felhőbe” tartó SAP-nak

Tech2019. szept. 10.Kamasz Melinda

Az SAP Hungary üzleti szoftvercég, a vállalatirányítási rendszerek hazai piacvezetője tavaly 1,7 milliárd forintos növekedéssel, 36,6 milliárd forintos árbevételt ért el. Pintér Szabolcs, az idei évtől regnáló új ügyvezető 2019-ben további bővülést remél.

Az SAP Hungary 2017-ben 34,9 milliárd forintos árbevételt ért el, 2018-ban már 36,6 milliárd forintot. Ezzel a forgalmi adattal a cég körülbelül a 300-ik helyen állhat a top 500 magyar vállalat között - jelentette be Pintér Szabolcs a cég ügyvezetője a Siófokon tartott sajtótájékoztatóján. Ami pedig a 2019-es számokat illeti, bár pontos előrejelzést nem mondott az ügyvezető, de az kiderült, hogy különösen a felhőszolgáltatások (cloud computing) területén továbbra is dinamikus bővülésben bízik.

Siófokon minden évben találkozik a hazai SAP-közösség. A méretes ügyfél-konferencián rengeteg partner, ügyfél és persze a SAP színe-java is felbukkan.

Itt beszélt Pintér Szabolcs, a cég ügyvezetője a társaság legfontosabb aktualitásairól. Elmondta, hogy számára a teljesítmény megítélésénél elsősorban a forgalom a mérvadó, mert a német óriáscég hazai leányvállalata esetében az eredmény inkább megváltoztatható adottság, bármikor dönthet úgy a központ, hogy átcsoportosítja a nyereségét.

Már nem csak ERP-szállító

A társaság már régen túl szeretne lépni azon, hogy ő csak egy vezető ERP-szállító (az angol ERP és a magyar VIR kifejezések a vállalatirányítási szoftverek összefoglaló elnevezései). A társaság valóban németes precizitású vállalatirányítási rendszereket ad el, de részben saját fejlesztésekkel, részben vállalat-felvásárlásokkal azon is dolgozik, hogy a legkülönbözőbb trendi szolgáltatással bombázza céges ügyfeleit és az itthon egyre fontosabb kormányzati szférát (közigazgatást és állami cégeket).

Egy éve vette meg például azt az amerikai (Utah állambeli) Qualtrics nevű vállalatot és annak teljes ügyfélbázisát. A cég 8 milliárd dollárba került és alapvetően egy új területtel, élménymenedzsmenttel foglalkozik. Ez arról szól, hogy bár a cégvezetők azt gondolják, hogy a cégeik termékeit és szolgáltatásait tekintik az ügyfelek kulcstényezőknek, de megdöbbentően sokféle szemponton múlhat, hogy az ügyfél elégedett-e, vagy sem. A Qualtrics termékcsaládjából már Magyarországon is megtörtént az első értékesítés, egy biztosítótársaság felé.

Felhőbe magyar!

A cég másik fontos „evangelizációs” feladata, hogy próbálja terjeszteni a legmodernebb mesterséges intelligencia alapú és felhőszolgáltatásokat. A magánpiac már vevő a felhőre, vagyis amikor a szolgáltató valahol az interneten kezeli a vállalat adatait, de a magyar közigazgatás még tart ettől. 

Pedig Pintér Szabolcs szerint, ha több száz dedikált it-szakember őrködik az adatok biztonságán, mint a felhőszolgáltatásoknál, az valójában sokkal biztonságosabb, mintha a cégek ezt egyedileg oldanák meg.

A magyar felhőpiac mérete azért már évi 77 milliárd forint, és a SAP azt tippeli, hogy a forgalmának egyre nagyobb hányadát fogja kitenni a cloud. A Budapest Airport és a Magyar Posta például már túl is van egy méretesebb felhős beszerzésen.

Digitális csocsó

Az SAP megoldása egészen széles palettán mozognak, ennek láttatására a siófoki rendezvényen bemutattak egy digitális csocsót is. Bár elsőre talán nem tűnik a leghasználhatóbb megoldásnak, hogy a kamerákkal felszerelt csocsóasztal mindent mér, a labda sebességét, hogy milyen mozgásokból, a pálya mely pontjairól születnek a gólok, de azt jól példázta a rendszer, hogy adatot mindenhonnan lehet gyűjteni és abból rengeteg következtetést lehet levonni.

Paradigmaváltás

Az ügyvezető szerint az SAP növekedésének egyik hajtóereje a vállalatirányítási rendszerek teljes megújítása lesz. 2025-ben megszűnik az SAP régebbi verziójú rendszereinek támogatása, és már most mind több vállalat indítja el központi IT- rendszerének akár egy éven túlmutató megújítási projektjét. 

Egy másik fontos SAP-s projekt volt, hogy bár az egyetemek a hallgatókért versenyeznek, de mégis 15 hazai felsőoktatási intézményben működik már egy integrált,SAP technológián alapuló informatikai rendszer az intézményirányítási, a gazdálkodási, a kontrolling, a HR folyamatok kezelésére.

Cél a KKV-szegmens

Az SAP évente 60-80 kis- és középvállalatot (KKV) is megnyern a rendszerének, ami Pintér Szabolcs szerint szinkronban van a kormány azon stratégiájával, hogy növelje a KKV-k exportképességét.

Végül a sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy az 1200 főt foglalkoztató magyarországi SAP-nák itthon 2000-nél több ügyfele és 50 ezer feletti felhasználója van, globálisan pedig félmillió cég használ SAP-t.