Táncosnőből informatikus? – Lehetséges

Tech2018. szept 12.Növekedés.hu

Az IT immár a nők számára is egyre inkább elérhető terület, jelenlétükkel hatással vannak a munkakultúrára, hatékonyabbá válik a problémamegoldás. Az egyre több jó gyakorlat és ellenpélda ellenére még mindig tartja magát az az állítás, hogy az IT-szakma a macsók világa. Szerencsére a valóság mind erősebben húzza alá e kijelentést, hiszen a hölgyek egyre inkább keresik és meg is találják a helyüket a programozás és az algoritmusok világában. Ma már közhely az életfogytig tartó tanulás ethosza, az IT pedig kifejezetten az a terület, ami igényli a folyamatos tanulást, plusz a fizetések mellett a munkakörülmények is versenyképesek más szektorokkal összevetve. A rugalmas időbeosztás, a home office lehetősége mind növelik a szakma vonzerejét. Kérdés, hogy akik tanulnának, képeznék magukat, vajon megtehetik-e?

Lehetőség a váltásra

A Progmatic programozóiskola az elmúlt időszakban úgy alakította a képzési struktúráját, hogy időben és gyorsan tudjon reagálni a piaci és a társadalmi igényekre. Mindkettő erős: előbbi esetében a munkaerőhiány adja a felhajtóerőt, hiszen szakemberek tízezeri hiányoznak a piacról, míg figyelnek arra is, hogy akik képeznék magukat, karriert váltanának, de gyerekes munkavállalókként erősen korlátozott a mobilitásuk, megtalálják a lehetőségeiket a fejlődésre. „Azt a visszajelzést kaptuk az oktatóinktól, hogy a résztvevők figyelme erősen csökken a nap végére, így érdemes lenne bevezetni a kilenctől-három tartó hatórás oktatást” – idézi fel a váltás időszakát Muraközy Andrea. A Progmatic ügyvezetője szerint mindig voltak kismamák – vagy éppen kispapák – a hallgatóik között, akik szintén azt jelezték, hogy „gyerekes életritmusokhoz” remekül illeszkedik a képzés időpontja. A résztvevő kismamák száma azóta jelentősen megnőtt, mára a cég védjegye is lehetne a „családbarát” oktatás. Az egyedülálló időbeosztás nagyságrendileg növeli a képzés hatékonyságát és csökkeni a mindennapokkal együtt járó stresszt is.

Ez egy jó döntés volt

Domak Nikoletta kifejezetten jó döntésnek tartja, hogy elvégezte a Progmatic képzését, az oklevél megszerzése után néhány hónappal már el is tudott helyezkedni az egyik nagy multinál – hallottuk a háromgyerekes anyától. Az egykori táncművész szerint még a kedvező időbeosztás során sem volt könnyű dolga a féléves szemeszter ideje alatt, ám a befektetett energia bőven megtérül. „Változatos munkám van, sosem csinálom ugyanazt, minden nap jönnek a kihívások és megvan a fejlődési lehetőség is” – fogalmazott Domak Nikoletta.   Muraközy Andrea szerint a cégek már régóta nyitottak a női IT-s szakemberekre, inkább az egyetemen végzett kontra bootcampben végzett hallgatók között tesznek különbséget. Vannak a piacnak olyan szereplői, akik inkább az egyemet végzett szakembereket részesítik előnyben, míg az ő képzéseik erősen gyakorlat orientáltak, így a munkavállalók szinte azonnal „mélyvízkészek” és megállják a helyüket a projekteken.

Egyensúlyt hoznak a rendszerbe

Nem csupán arról van szó, hogy a munkaerőhiány kikényszeríti a szemléletváltást, hanem összességében is jól járnak azok a vállalatok, amelyek a nemek egyensúlyára törekednek. Erre már vannak példák, hiszen a cégek felismerték, hogy hatékonysági és közösségi szempontból sem ideális, ha egy csapatnak nincsenek női tagjai – fogalmazott Muraközy Andrea. Igen sokat nyernek a vállalatok a „női szemléletmóddal” is, hiszen a férfi-női gondolkodás különbözősége elősegíti a problémamegoldást, az innovatív gondolkodást is. Egy adott problémát másképpen közelítenek meg a nők és a férfiak, így a megoldás is gyorsabban jöhet – állítja Muraközy Andrea.

SIKERSZTORIK
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Így osztja be idejét a világ leggazdagabb embere
Jeff Bezos szerint szükség van nagy ívű, hosszú távú víziókra, azonban időnk, energiánk túlnyomó részét rövid távú, 2-3 évre vonatkozó célkitűzésekre kell összpontosítani.
Siker2019. márc 17.
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
100 éve nem volt ekkora vagyonuk az amerikai ultragazdagoknak
Ijesztő: ilyen arányokra utoljára az 1920-as évek végén, még a nagy gazdasági világválság kitörése előtt volt példa.
Pénzügyek2019. feb 26.
Ezek a legkedveltebb nászutas célpontok
A rangsor első helyére a görögországi Santorini került, nem véletlenül, hiszen a lenyűgöző kék-fehér épületeiről híres vulkanikus sziget Görögország egyik legszebb turisztikai célpontja. Mutatjuk a többit is.
Hírek2019. márc 15.