Világátlag felett a cseh gazdaságban alkalmazott robotok száma

Tech2019. jan 12.Növekedés.hu

A Nemzetközi Robotfejlesztési Szövetség szerint az újonnan termelésbe állított robotok száma 2010 és 2015 között 40 százalékkal nőtt a Cseh Köztársaságban és minden 10 ezer dolgozóra már 101 automata munkagép jut az országban. Ez az arány a brit óriás bank, a HSBC „The World in 2030” (A világ 2030-ban) című tanulmánya szerint meghaladja a világ egészében mért átlagot, amely 10 ezer munkavállalóként csupán 74 robot. A csehek valamelyest jobban állnak partnerországaik, a Visegrádi 4-ek csoportja átlagánál, nem állítható azonban, hogy a csehek az élen járnának e technika napi alkalmazásában. Az ország déli szomszédja, Szlovákia is előbb tart: ott a vonatkozó átlag egy harmaddal magasabb. Mindketten messze járnak az e tekintetben világelső Dél Koreától, ahol ez a viszonyszám 631. A HSBC egyébként a Cseh Köztársaságot a feltörekvő országok azon csoportjába sorolja, amelytől hosszú távon a legdinamikusabb gazdasági növekedés várható. A Bank arra számít, hogy 2030-ra az ország GDP-je a 2017 évi szint kétszeresére növekszik. A tanulmány kitér arra is, hogy a csehek az átlagot meghaladó társadalmi fejlődésre számíthatnak: emelkednek a bérek és javul az élet minősége. Mindez azonban nem garancia a versenyképesség növekedésére. Gondot okozhat, hogy a munkaképes korú cseh népesség létszáma a következő négy év során 1,5 százalékkal csökken. A tanulmány erre hivatkozva megállapítja, hogy a társadalom elöregedése miatt a Cseh Köztársaságnak tovább kell növelnie a robotok szerepét a gazdaságban. 

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.