Világátlag felett a cseh gazdaságban alkalmazott robotok száma

Tech2019. jan 12.Növekedés.hu

A Nemzetközi Robotfejlesztési Szövetség szerint az újonnan termelésbe állított robotok száma 2010 és 2015 között 40 százalékkal nőtt a Cseh Köztársaságban és minden 10 ezer dolgozóra már 101 automata munkagép jut az országban. Ez az arány a brit óriás bank, a HSBC „The World in 2030” (A világ 2030-ban) című tanulmánya szerint meghaladja a világ egészében mért átlagot, amely 10 ezer munkavállalóként csupán 74 robot. A csehek valamelyest jobban állnak partnerországaik, a Visegrádi 4-ek csoportja átlagánál, nem állítható azonban, hogy a csehek az élen járnának e technika napi alkalmazásában. Az ország déli szomszédja, Szlovákia is előbb tart: ott a vonatkozó átlag egy harmaddal magasabb. Mindketten messze járnak az e tekintetben világelső Dél Koreától, ahol ez a viszonyszám 631. A HSBC egyébként a Cseh Köztársaságot a feltörekvő országok azon csoportjába sorolja, amelytől hosszú távon a legdinamikusabb gazdasági növekedés várható. A Bank arra számít, hogy 2030-ra az ország GDP-je a 2017 évi szint kétszeresére növekszik. A tanulmány kitér arra is, hogy a csehek az átlagot meghaladó társadalmi fejlődésre számíthatnak: emelkednek a bérek és javul az élet minősége. Mindez azonban nem garancia a versenyképesség növekedésére. Gondot okozhat, hogy a munkaképes korú cseh népesség létszáma a következő négy év során 1,5 százalékkal csökken. A tanulmány erre hivatkozva megállapítja, hogy a társadalom elöregedése miatt a Cseh Köztársaságnak tovább kell növelnie a robotok szerepét a gazdaságban. 

SIKERSZTORIK
100% pszichológia: Ebben rejlik a Facebook, Snapchat és az Instagram sikerének titka
A Facebook több mint 2 milliárd, az Instagram 800 millió felhasználóval büszkélkedhet, a Snapchat-et pedig körülbelül 180 millióan használják naponta. Valójában miért kapnak ezek az alkalmazások ekkora figyelmet? Összegyűjtöttük az öt legfontosabb okot.
Siker2018. feb 15.
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Hogyan legyünk sikeresek a 20-as, 30-as, 40-es éveinkben - az Alibaba tulajdonosának jó tanácsai
„Az életben nem az számít, hogy mennyi mindent értél el, hanem az, hogy hogyan élted meg a kemény napjaidat és a hibáidat.” Mondta Jack Ma.
Siker2018. feb 20.
Michael Bloomberg: öt tipp, hogy sikeres vállalkozó legyen
Mindössze öt dologról van szó, ám ezek betartásával lett sikeres vállalkozó Michael Bloomberg, akit később New York polgármesterének választottak.
Siker2018. máj 10.
Kezdő vállalkozó? Akkor erre az öt dologra figyeljen!
Bármibe, és bármikor is vág bele az ember, vannak általános szabályok, amelyek betartása nagy segítséget jelent a kezdő vállalkozónak. Mutatjuk, mit tart a legfontosabbnak egy sikeres vállalkozó, a JÓKENYÉR pékség tulajdonosa, Ludwig Klára.
Siker2018. nov 8.
Soros után ő a második leggazdagabb magyar
Thomas Peterffy, vagyis Péterffy Tamás 15-18 milliárd dollárra becsült vagyonával a világ 57. legtehetősebb embere.
Siker2019. jan 12.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.