2020 robbanásszerű változást hozott az aktív turizmus területén

Utazás2021. márc. 23.MTI
A rovat támogatója:

Különös helyzetet teremtett a 2020. év, melyben előtérbe került az aktív turizmus és az aktív életmód. A megnövekedett érdeklődést egyre több kerékpárút, turistaszállás, vízi megállóhely, futópálya és bringapark szolgálja ki.

A tavalyi, különleges év munkájáról, az aktív turizmus térnyeréséről az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ egy éves beszámolót készített "Lendületben" címmel. Az eredményösszefoglaló áttekinthető és transzparens módon mutatja be a megvalósult fejlesztéseket.

Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda keddi közleménye szerint a tavalyi évben a költségvetés jelentős támogatást biztosított az aktív életmódot szolgáló fejlesztésekhez. A megelőző évet olyan mérföldkövek jellemezték, mint például az útjára indított Kerékpározás Éve programsorozat, a közlekedésbiztonság növelését elősegítő projektek, de folytatódott a Kisvasútfejlesztési és a Téry Ödön Turistaház-fejlesztési Program is, kezdetét vette hazánkban a nyaralóhajózás, valamint már bringaparkok építését is támogatta az Aktív Magyarország Program.

Mindezeken felül 2020-ban átadásra került többek között több mint 150 km kerékpárút (amennyit eddig még egyetlen évben sem adtak át Magyarországon), elindult az e-bike támogatási program, valamint a járvány ellenére is megszervezésre kerültek a Vándortáborok, ahol 13 ezer diák szerezhetett életre szóló élményeket.

"Lelkes és elkötelezett munkatársaimmal nagyon sok országos és helyi civil szervezettel, önkormányzattal dolgozunk együtt. Hiszünk abban, hogy a helyi emberekkel és a szakmai szervezetekkel közösen tudjuk a legjobb, legvonzóbb fejlesztéseket, attrakciókat létrehozni. Éppen ezért büszke vagyok a tavaly elvégzett munkára, amivel hozzájárulhattunk ahhoz, hogy egy élhetőbb országban, többet mozogva, egészségesebben, kiegyensúlyozottabban éljünk"

- nyilatkozta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda, valamint az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ számára rendkívül fontos az átláthatóság. Ennek szellemében a tavalyi év eredményeit, illetve a támogatott fejlesztésekre fordított források konkrét összegét megyei bontásban egy komplex kiadványban foglalta össze, amely az Aktív Magyarország weboldalán is megtekinthető, illetve letölthető. A publikációt számos meghivatkozott videó, képgaléria és cikk teszi még izgalmasabbá.