A szupergazdag oroszok a francia Riviéra helyett most Dubajban és Törökországban vakációznak

Utazás2022. júl. 16.B.F.
A rovat támogatója:

Bár a szankciók miatt az orosz oligarchák idén nyáron nem jutnak el kedvenc nyaralóhelyeikre, nevezetesen Görögországba, Olaszországba és az Egyesült Államokba, más országok tárt karokkal fogadják őket.

Az oligarchák számos nehézséggel néznek szembe, ha villáikban szeretnének nyaralni, vagy luxusjachtjaikkal hajóznának a francia Riviérán: az európai légtér gyakorlatilag zárva van előttük, vízumot nehéz beszerezni, hitelkártyáikat pedig blokkolják az orosz-ukrán háború következtében – írja az El Pais.

Idén nyáron Oroszország elitje nem utazik a kedvelt francia Riviérára, és nem is várható, hogy ez változni fog.

Az elmúlt években a vendégek 8 százalékát Oroszországból fogadtuk. Ez 2020-ig volt így. Már a Covid-járvány következtében lassulás volt megfigyelhető

– mondta el egy ottani szálloda kommunikációs vezetője.

Nincsenek foglalásaink Oroszországból vagy Ukrajnából, ami a helyzet ismeretében érthető.

Kiemelte ugyanakkor, hogy más nemzetiségű látogatók váltották fel az oroszokat, és minden szobájuk le van foglalva a nyári szezonra.

Nem Franciaország az egyetlen, ahova most nem utaznak az oroszok. A háború miatt szinte lehetetlen lett a moszkvai és a szentpétervári elit számára, hogy kedvenc üdülőhelyeikre utazzon Görögországban, Olaszországban, a Karib-térségben vagy az Egyesült Államokban.

Spanyolországban például mintegy 935 ezer orosz turista érkezését akadályozzák meg a szankciók. A spanyolok szerint emiatt több mint 83 millió euró bevételtől esnek el.

Hol nyaralnak akkor idén Oroszország szupergazdagjai?

Szinte egyetlen barátom vagy ismerősöm sem mondta, hogy Olaszországba vagy Spanyolországba utazna. Amennyire én tudom, Dubaj az új úticél, ahová sokan menni fognak, és Törökország

– mondta egy névtelenséget kérő orosz arisztokrata.

Az Egyesült Arab Emírségek hatóságaitól származó adatok szerint 2022 első három hónapjában 67 százalékkal nőtt az oroszok által vásárolt ingatlanok száma Dubajban. Az Egyesült Arab Emírségek nem szabott ki szankciókat a Putyin-kormány ellen, és nem ítélték el az Ukrajna elleni háborút sem.

Az oroszok nemcsak befektetés céljából vásárolnak, hanem második otthonukként tekintenek Dubajra

– mondta egy ingatlanügynökség vezetője.

Törökország, azon kevés országok egyike, amely a háború februári kezdete óta még mindig indít járatokat Oroszországba és fogad Oroszországból, az idei szezon másik népszerű nyaralóhelye. A török ​​hatóságok szerint az orosz turistáknak nem okoz nehézséget a fizetés az országukban, és sokan lakásokat is vásárolnak.

Az Orosz Utazásszervezők Szövetsége (ATOR) arról számolt be, hogy a törökországi utazási csomagok iránti kereslet jóval meghaladja a kínálatot.

Antalya és az Égei-tengeri régió az orosz turisták kedvence.

Arra számítanak, hogy az orosz turisták száma idén eléri vagy meghaladja a 2019-esét: közel ötmillió látogatót várnak.