A gazdag oroszok négy lakást vásárolnak egyszerre Törökországban, hogy letelepedhessenek

Siker2022. ápr. 15.B.F.

Nem ritka manapság, hogy a gazdag oroszok egyszerre akár 4 lakást is vásárolnak Törökországban. A 250 ezer dollár értékben ingatlant vásárló külföldiek három hónap alatt szerezhetik meg a török állampolgárságot. Eközben a török turizmusban nagy kiesést okoz az orosz turisták hiánya.

A gazdag oroszok, akik közt oligarchák is megtalálhatók, akár négy lakást is vásárolnak egyszerre Törökországban, hogy állampolgárságot szerezzenek

mondta el az isztambuli székhelyű Golden Sign ingatlancég vezérigazgatója. A vezérigazgató korábban azt is nyilatkozta, hogy cége minden nap hét-nyolc lakást ad el oroszoknak, akik gyakran készpénzzel fizetnek vagy aranyat hoznak.

Sok országhoz hasonlóan Törökországban is van egy olyan lehetőség, hogy befektetésért cserébe állampolgárságot adnak, amelyet általában "arany útlevélnek" vagy "arany vízumnak" neveznek.

A törökországi program állampolgárságot biztosít azoknak a külföldi befektetőknek, akik legalább 250 ezer dollár értékben vásárolnak ingatlant, és vállalják, hogy azt legalább három évig megtartják.

A befektetők – köztük a szankciók elől menekülő gazdag oroszok – akár három hónap alatt megszerezhetik a török ​​útlevelet, ami az egyik leggyorsabb átfutási idő Európában. Törökországban az orosz befektetések megnövekedtek Ukrajna inváziója óta.

Bár az ország elítélte az Ukrajna elleni háborút, úgy döntött, hogy nem szankcionálja Oroszországot, így fizikai és pénzügyi menedéket teremtett az oligarchák és vagyontárgyaik számára.

Március utolsó hetében a török külügyminiszter azt mondta: az orosz oligarchákat szívesen látják az országban, amennyiben betartják a nemzetközi jogot.

Arra a kérdésre, hogy a szankcionált oligarchák folytathatnak-e üzleti tevékenységet az országban, a külügyminiszter hozzátette: ha legális, és nem ellentétes a nemzetközi joggal, akkor esetleg lehet róla szó.

Bár a gazdag oroszok közül sokan mennek most Törökországba, a turizmusra nincs jó hatással az orosz-ukrán háború.

Az ország türkizkék strandjai jellemzően orosz turisták millióit vonzzák – idén azonban egyelőre üresek.

Az ukrajnai háború nagy hatással volt Törökország idegenforgalmi szektorára, különösen Antalya esetében. A dél-törökországi mediterrán régióban szebbnél szebb strandok és lenyűgöző régészeti romok várják a turistákat.

A helyiek azt mondták,

igyekeznek a turizmusból megélni, de úgy tűnik, hogy a háború máris véget vetett az idei turisztikai szezonnak.

A Pegasus török fapados légitársaság március végéig felfüggesztette az Oroszországba tartó és onnan induló járatait. Az orosz bankokat sújtó nemzetközi szankciók miatt az oroszoknak pedig nincs készpénze, amit el tudnának költeni a nyaraláskor.

A törökök egyébként arra számítottak, hogy a járványügyi korlátozások enyhülésével az idegenforgalmi szektor képes lesz megismételni vagy meghaladni a 2019-ben elért számokat, amikor mintegy 52 millió turista utazott az országba. 2019-ben mintegy hétmillió orosz látogatott Törökországba.