A tengerparton túl - Thaiföld másik arca

Utazás2019. júl. 27.Gyuricza Zsófia
A rovat támogatója:

Thaiföldről általában a homokos tengerpartok és a csillogó kék vízből kiemelkedő hatalmas sziklák jutnak eszünkbe. Azonban ez a látvány korántsem jellemző az egész országra.

Az északi régiót természeti szépségei és kellemes klímája teszik vonzó célponttá, amely könnyedén ellensúlyozza a tenger hiányát. Ráadásul itt nem kell tömegekkel harcolni egy szabad napernyőért.

Az ide látogatók sűrű növényzettel borított hatalmas hegyeket, rizsföldeket, vízeséseket és különleges kultúrákat fedezhetnek fel, nem is beszélve a délitől eltérő kulináris élvezetekről. Összegyűjtöttük egy csokorba a kihagyhatatlan helyeket és legérdekesebb látnivalókat ebből a térségből.

Thaiföld nyaralás utazás pihenés buddhista buddhizmus

Az arany háromszög

Az elnevezés három ország: Thaiföld, Laosz és Burma határainak találkozására utal. A tartomány legnagyobb városa Chiang Rai, amely egykor a világ ópium-kereskedelmének központja volt. A manapság buddhista szentélyeiről és nyüzsgő éjszakai életéről híres város környékén ősi települések romjaira bukkanhatunk.

Ez a környék igazi különlegességet rejteget a kortárs építészet kedvelőinek, ugyanis itt található a thai Gaudiként is emlegetett Chalermchai Kositpipat által tervezett lélegzetelállító Fehér templom, azaz a Wat Rong Khun.

Az épület 2014-ben egy földrengés miatt súlyosan megrongálódott, azonban a szerkezete ép maradt. A helyi építész, Chalermchai pedig vállalta, hogy saját pénzéből újjáépíti a templomot. Most turisták százait vonzza a napsütésben vakítóan fehér épület, amelyet apró üveg- és tükördarabok díszítenek.

Thaiföld fehér templom buddhizmus buddhista kortárs

Hegyi törzsek

Ebben a régióban, a Himalája előhegyei között élnek az elmúlt 200 évben idetelepült kínai és tibeti törzsek. A különböző kultúrák és nyelvek keveredése rendkívül érdekessé tette ezt a vidéket. A legtöbb faluban nagyon egyszerű körülmények között élnek, harmóniában a természettel. Nincs bevezetve sem az áram, sem a vezetékes víz.

Többek között itt telepedett le a Karen törzs is, amely tagjait sokan „hosszú nyakúaknak” is nevezik. A törzsben élő nők korábban arany, most rézgyűrűket hordanak a nyakukon, amelyek lenyomják a kulcscsontjukat, így megnyújtva a nyakukat.

A szokás kialakulásáról többféle történet is él a köztudatban, például hogy azért viselik a nők a gyűrűket, hogy ezzel elveszítsék vonzerejüket, ezáltal más törzsek ne hurcolják el őket. Mások épp az ellenkezőjét állítják, azaz hogy a gyűrűk vonzóbbá teszik őket a férfiak szemében.

Egy dolog viszont biztos: aki szeretné, személyesen is utánajárhat, mivel a törzs falujának egy részét a nyilvánosság számára is megnyitották.

 Thaiföld Karen törzs hosszúnyakú nő

Chiang Mai

Az északi régió legkedveltebb városa Chiang Mai. Ez a környék művészeti központja, amelyet gyakran az észak rózsájaként is emlegetnek. A város nem csak buddhista templomokban bővelkedik, hanem tömérdek szórakozási és kikapcsolódási lehetőséget is tartogat.

Számtalan masszázsszalon, meditációs- és jógaközpont várja a nyugalomra vágyókat, míg az adrenalin szerelmesei kipróbálhatják a vad vízi evezést, a bungee jumpingot vagy éppen a tradicionális thai kick-boxot.

A közelben található Thaiföld egyik legnagyobb elefánt otthona, ahol nyugdíjazott elefántokkal lehet eltölteni egy napot. A program része az etetés, a fürdetés és gyógyszerkészítés, viszont a hátukra nem szabad felülni.

Chiang Mai-ra a digitális nomádok Mekkájaként is szoktak hivatkozni. A helyfüggetlenül élő, interneten keresztül dolgozó emberek számára a város tökéletes bázis hosszabb-rövidebb időre. Ennek legfőbb okai eleinte az alacsony árak és a jó klíma voltak. Ezt a helyi vállalkozók is gyorsan felismerték, és jövedelmező vállalkozásokat építettek a keresletre. Ennek köszönhetően mára coworking irodák és nyugati éttermek is várják az ide látogatókat.

Thaiföld elefánt

Buddhizmus

Azok számára is kínál lehetőségeket a régió, akik inkább spirituális utazásra vágynak, hiszen kevés jobb helyen van lehetőség ilyen könnyedén elmélyedni a buddhizmusban, mint Thaiföldön.

A környékbeli templomok tárt karokkal várják az érdeklődőket. Rendszeresen tartanak úgynevezett „Monk chat” időszakokat. Ilyenkor egy szerzetessel beszélgethetünk, és bármilyen témában kérhetjük a véleményét, kérdezhetünk tőle.

Aki ennél tovább menne, annak pedig van lehetősége akár egy monostorba is elvonulni, ahol a szerzetesek napirendje szerint élhet, meditálhat és tanulhat a buddhizmusról. Erre alkalmas hely például a Wat Pa Tam Wua Forest Monastery, ahol 3-10 nap közötti időtartamot bárki eltölthet, még előzetes jelentkezésre sincs szükség.

buddhizmus buddhista szerzetes thaiföld férfi

Gasztro

Aki kedveli az ázsiai fűszeres, csípős ételeket az Thaiföld északi részén is megtalálja majd a számításait. Természetesen az örök kedvenc Pad thai vagy Tom yum leves itt is hódít, azonban van néhány kifejezetten erre a régióra jellemző étel, amit érdemes kipróbálni.

Ezek közül a leghíresebb a Khao Soi leves, amely kifejezetten északon terjedt el. Ez a krémes kókusztejes leves általában csirkecombból készül, nincs benne zöldség és a tetejére roppanós sült tésztát halmoznak.

Érthető módon sokan szeretnék akkor is élvezni a thai ízeket, amikor már véget ért a nyaralás. Nekik remek lehetőséget nyújtanak a főzőiskolák szerte a régióban. A főzőkurzusokon a tradicionális curry készítésen túl a résztvevők megtanulják a legnépszerűbb thai ételek fortélyait is, amit aztán otthon a tökélyre fejleszthetnek.

Khao Soi leves thaiföld ázsia ázsiai étel