Bologna - a terrakotta színű középkori városka, Európa legelső egyetemének otthona

Utazás2022. máj. 21.B.L.
A rovat támogatója:

Bologna, az első európai egyetem otthona tökéletes uticél lehet akár egy hosszú hétvégére is. A csodálatos középkori városka látnivalói mellett csillagtúraként bejárható a pazar Emilia Romagna tartomány több nevezetessége is.

A Covid-szigor csökkenésével egyértelműen nőttek az utazási lehetőségek és a korábbi a utazási kedv új erőre kapott. Ha van egy szabad hosszú hétvégénk és nem szeretnénk sok időt tölteni a repülőn, Bologna tökéletes uticél lehet.

A légvonalban a mintegy 700 km távolságra eső Bolognára esett a választásunk, többek között azért, mert itt alapították a világ első egyetemét 1088-ban.

A könyvtár épületeA könyvtár épülete

Bologna egy igazi egyetemi város, fantasztikus középkori, mégis modern hangulattal, tele fiatalokkal. Kulturális és művészeti központ is, remek konyhával.

Jó fekvése miatt csillagtúraként bejárható innen Emilia Romagna tartomány több nevezetessége, például Ravenna, Modena, Párma, de Firenze is csak 40 perc vonattal.

Hála a fapadosoknak, az oda-vissza repülőjegyet akár 9000 forintért is lehet már kapni. Olcsó szállást is könnyű találni most, a főszezon előtt. Bologna egy igazi egyetemváros, ahol, ha nem is minden sarkon, de legalábbis minden negyedben van egy-egy a diákoknak fenntartott, megfizethető szálláshely, úgynevezett kollégium.

De válogathatunk a jobbnál jobb belvárosi szállodákból; egy centrumhoz közel eső hotelben éjszakánként hozzávetőleg 60-80 euróért lehet megszállni. 

Bologna egy igazi egyetemváros, ahol, ha nem is minden sarkon, de legalábbis minden negyedben van egy-egy a diákoknak fenntartott, megfizethető szálláshely, úgynevezett kollégium.

Nem sok város büszkélkedhet azzal, hogy reptere mindössze 15 percre van a városközponttól. A centrumba a Guglielmo Marconi (a drótnélküli telefon Nobel-díjas feltalálójáról elnevezett) reptérről a Marconi Express monorail-lel lehet bejutni, ami 7 percenként jár és mindössze 7 perc alatt ér Bologna Centrale vasútállomásra, a vonatjegy oda-vissza 17 euró.

Egy belvárosi, pazar hangulatú, autentikus olasz étteremben, az ott található úgynevezett bottegákban, vagy trattoriákban, két személy 40-60 euróért vacsorázhat. Ha Bolognában járunk, ne felejtsük, hogy a tartomány híressége - a tésztaételek mellett - a pármai sajt, a formaggio parmigiano.

Középkori hangulat a belvárosbanKözépkori hangulat a belvárosban

Egy finom olasz kávé elfogyasztása után, el is kezdhetjük felfedezni a várost.

Bologna belvárosa olyan, mint egy kültéri múzeum, a terrakotta színű ódon, árkádos épületek közötti sétáink közben könnyedén a középkorban érezhetjük magunkat.

A város szívében tárul elénk a gyönyörű Piazza Maggiore, a főtér. Itt több nevezetességet is megcsodálhatunk: a Basilica di San Petronio és a bronzszínben pompázó Fontana del Nettuno szökőkútat.

Bologna főtere, a Piazza Maggiore a Basilica San PetroniovalBologna főtere, a Piazza Maggiore a Basilica San Petronioval

A főtértől nem messze szembe talájuk az Archiginnasiot, amely Emilia Romagna tartomány legnagyobb könyvtára, korábban az egyetem főépülete volt. A komplexumot szebbnél szebb freskók és oszlopok díszítik, a belépés ingyenes.

A San Stefano bazilikaA San Stefano bazilika

A város nevezetességei közé tartoznak az Asinelli és Garisenda tornyok, melyek a 12. század elején épültek.

A Santuario di Santo Stefano bazilika szintén a város kuriózuma: négy templomot, egy kápolnát és egy 13. századi udvart foglal magában.

a hazai egyetemeken is használt úgynevezett bolognai oktatási rendszer a városban - a legrégebbi európai egyetemi központban - 1999-ben tartott, felsőoktatási  miniszteri csúcstalálkozóról kapta a nevét. 

És azt se feledjük, hogy a hazai egyetemeken is használt úgynevezett bolognai oktatási rendszer a városban - a legrégebbi európai egyetemi központban - 1999-ben tartott, felsőoktatási  miniszteri csúcstalálkozóról kapta a nevét.