Ez lenne a legszebb magyar város? – Útiajánló

Utazás2021. júl. 10.D.J.
A rovat támogatója:

Most, hogy a járvány miatt a külföldi úticélok egyébként is kevésbé biztonságosak, érdemes felkeresni az ország turisztikai gyöngyszemét, Sopron városát.

A szerencsés nemzeteknél se szeri se száma a középkori emlékeknek. Nálunk viszont a véres évszázadok nem csak az embereket, hanem az épületeket is alaposan megtizedelték. Sok régi templom és vár már nem több egy bokáig érő romnál.

Sopron azonban merőben más. Itt a háborúk kegyesek voltak az ódon palotákhoz és a gótikus imaházakhoz. A belvárosban olyan sétálni mintha az ember egy megelevenedett képeslapban lófrálna.

Beszédes, hogy Budapest után itt található a legtöbb műemlék az egész országban.

Sopron jelképe a Tűztorony még római falmaradványokra épült

Sopron jelképe a Tűztorony még római falmaradványokra épült, a közeli Gambrinus-házat az egyik leghatalmasabb magyar király Zsigmond adományozta a városnak, a Kecske-templom karcsú tornya pedig jóformán 800 éve magasodik az égbe. Tőle nem messze van egy patika, amelynek a múltja úgy 500 évre nyúlik vissza. Így mondhatni még fiatalnak is számít a városfalhoz képest,

amelynek a legrégebbi részei még az ókorban készültek, amikor a várost még Scarbantiának hívták.

A városfal mentén egy sétány fut végigA városfal mentén egy sétány fut végig

Amikor Mátyás király Bécset ostromolta, épp innen Sopronból irányította a csatát. A látvány, amely az ablakából tárult a Fő térre pedig kicsit hasonló ahhoz, amely most fogadja a látogatót.

Ahogy azaz igazán régi belvárosoknál lenni szokott a központban nem egymásra merőleges utak, hanem girbe-gurba utcácskák szelik át egymást,

amelyek nem autóknak, hanem embereknek készültek.

A soproni Orsolya térA soproni Orsolya tér

A város különösen imponáló lehet azoknak, akiknek elegük van a tömegből. Bár esténként a legjobb éttermek jóformán dugig vannak, az utcákon így a világjárvány közepén csak néhány lófráló turistával találkozhatunk.

Sopron központjában nem igen kell a tömegtől tartaniSopron központjában nem igen kell a tömegtől tartani

Akkoris ha csak a belvárost, vagyis azt a történelmi magot akarjuk megnézni, amelyet átölel a körút, szánjunk legalább egy teljes napot a város felderítésére.

szánjunk legalább egy teljes napot a város felderítésére

Azokat a múzeumokat is érdemes felkeresni, amelyeknek a témája nem feltétlenül fog meg minket elsőre.

A bányászmúzeum például nem csak a középkori iratok, vagy a bányarekonstrukciók miatt érdekes, hanem mert a kiállításnak helyet adó épület, a volt Eszterházy-palota önmagában is roppant mutatós.

Rekonstruált bánya a múzeumbanRekonstruált bánya a múzeumban

Annyi magyar városhoz hasonlóan most már Sopront is elérte az óriáskerék-láz, úgyhogy ha fel akarunk ülni egyre azt is itt is megtehetjük.

Ami meglepő: a város fő attrakciójában a Tűztoronyban még egy történelmi mellékhelyiséget is meg lehet tekinteni. Azt viszont érdemes tudni, hogy a Storno-ház, ahol Mátyás király is megszállt idén nem látogatható

mivel a környező épületekkel együtt Múzeumnegyeddé alakítják.

A soproni várfal közvetlen szomszédsága
A várfal közvetlen szomszédsága

De ha már eljutottunk Sopronba érdemes a felderíteni a körúton túli világot is. A központtól nem messze például jó 100 éve egy nagykereskedő Lenck Emil pompás villát épített fel, amelyet teljesen be lehet járni.

A Lenck villa téli kertjeA Lenck villa téli kertje

Ugyanígy az ország egyik legjelentősebb gótikus emléke a középkori Szent Mihály templom is megér egy rövid túrát. Már csak azért is mert a szomszédságában hazánk egyik legszebb kálváriáját is szemügyre vehetjük.

A Szent Mihály templom, mellette a Szent Jakab kápolnávalA Szent Mihály templom, mellette a Szent Jakab kápolnával

Ennél már komolyabb kiruccanásnak számít, ha a település határában fekvő Sopronbánfalvát is felkeressük.

A falu 1950 óta tartozik Sopronhoz. Ha nem kérünk a taxiból vagy a tömegközlekedésből, akkor a központtól egy másfél óra séta lehet mire kijutunk.

De megéri. Az itt álló sopronbánfalvi kolostor az erdő szomszédságában ugyanis igazán festőien mutat. Az egyházi épülethez egy barokk lépcsősor visz fel, amelyet jókora szobrok díszítenek. Ha felakarjuk deríteni akkor egy 45 perces vizitre számítsunk. Az üzemeltetők szerint általában ennyi idő teljesen körbejárni az egész épületet.

A sopronbánfalvi kolostor barokk étkezőjeA sopronbánfalvi kolostor barokk étkezője

Innen már szinte karnyújtásnyira van a Taródi-vár, amely ugyan régiesnek tűnik, ám valójában a XX. században készült. Döntőrészt egyetlen ember Taródi István építette fel. A férfi mintegy 50 éven át munkálkodott ezen a középkorias lovagváron,

amely úgy 4000 négyzetméteren terpeszkedik és még egy ötszintes torony is tartozik hozzá.

A Taródi-vár ötszintes tornyaA Taródi-vár ötszintes tornya

Kétség sem férhet hozzá, hogy Sopron egy igazi kincs. Amely most ráadásul fontos centenáriumhoz ért el. Épp száz éve, hogy a lakók egy népszavazáson úgy döntöttek, hogy szembemennek a trianoni békeszerződéssel és Ausztria helyett Magyarországhoz csatlakoznak. Ezért Sopronban most sok helyütt lobognak az évfordulóra emlékeztető zászlók.