Gondolta volna? Egymillió magyar utazna Budapestre!

Utazás2021. máj. 11.Bódy Géza
A rovat támogatója:

Sorra jelennek meg az utazási felmérések, hiszen mindenki arra kíváncsi, miként alakul majd a koronavírus miatt a turisztikai üzletág. Nem csupán a szektorban dolgozók bizakodók, de a lakosság is. Idén kevesebben utaznának külföldre, itthon pedig többen pihennének: bárhogyan döntenek, érdemes utasbiztosítást kötni.

A koronavírus-járvány visszaszorulása esetén a válaszadók 10,7 százaléka külföldre, 40,2 százaléka belföldre, 20,8 százaléka pedig külföldre és belföldre is utazna nyaralni úgy, hogy legalább egy éjszakát távol tölt az otthonától. Ezzel szemben 18,4 százalék határozottan nem szeretne utazni, 9,8 százalék bizonytalan a kérdésben – derül ki az Everguest turisztikai tanácsadó cég és a Tárki friss felméréséből.

A balatoni utazási kedv nagyon magas, a válaszadók 67,1 százaléka kifejezetten szeretne a Balatonra menni 2021-ben.

A kutatás szerint a jelenlegi helyzetben majdnem minden ötödik magyar utazó szívesen menne Budapestre kikapcsolódni, és további majdnem 20 százalékot lehetne motiválni ugyanerre megfelelő rendezvények és kulturális programok esetén. Akár több mint 1 millió magyar belföldi vendégre is számíthat idén Budapest, ehhez viszont a szakmai és állami szervezetek megfelelő együttműködése szükséges – jelezte Belán Miklós, az Everguest ügyvezető igazgatója. A szakember szerint a járvány miatti hosszan tartó lezárások végleges bezárásra kényszerítettek több budapesti szállodát és éttermet is, ami a kínálat csökkenését eredményezi. Ugyanakkor a szállodáknak és vendéglátó helyeknek alkalmazkodniuk kell a kereslethez, ami a szűkebb külföldi vendégkör miatt alacsonyabb lesz, és ez az árak csökkenését hozza.

Budapesten a belföldi vendégkör a korábbi forgalmat nem pótolhatja, de megfelelő intézkedések bevezetésével elengedő lehet ahhoz, hogy újrainduljon a fővárosi turizmus és az utazókra épülő szolgáltató és vendéglátó szektor.

A turisztikai tanácsadó ügyvezető igazgatója szerint összességében a belföldi turizmus előtt kiváló lehetőség áll, mert még sokan lesznek, akik idén itthon maradnak, de már érkeznek védettséggel rendelkező külföldi vendégek is. A hosszan tartó bezártság után óriási lesz az utazási kedv, a magyarok pedig hajlandóak lesznek többet is költeni a belföldi utazásuk során.

Ám, hogy az áhított pihenés ne legyen rémálom,  ne induljon útnak utasbiztosítás nélkül – hangsúlyozza Cseh Anett A Netrisk.hu termékfejlesztési vezetője. Mint mondja, a portál online utasbiztosítás kalkulátora segítségével könnyedén kiválaszthatja az ideális ajánlatot, sőt: ha konkrét elképzelése van a biztosítás árával és szolgáltatásaival kapcsolatban, a személyre szabható ajánlatok között érdemes válogatni.

Külföldi utazás esetén amennyiben az utas olyan területre vagy régióba utazik, amely az utazás napján szerepel a Külgazdasági és Külügyminisztérium által „utazásra nem javasolt térségek” között, az utasbiztosítás nem nyújt fedezetet a koronavírus fertőzés kapcsán felmerülő kárigények vonatkozásában.

Az utazásra nem javasolt térségek naprakész listája a következő oldalon érhető el: .

Amennyiben nem koronavírussal, hanem egyéb biztosítási eseménnyel kapcsolatban merülfel kárigénye az utasnak (például baleseti sérülés, poggyászkár, stb.), egyes biztosítók vállalják a szolgáltatást, mások viszont nem. Ezért érdemes alaposan körülnézni az ajánlatok között.