Ha Izraelbe utazunk, akár a Golán-fennsíkot is bejárhatjuk

Utazás2019. ápr 19.Fellegi Tamás
A rovat támogatója:

Sokat hallunk erről a rejtélyes helyről, amely Izrael csendes, páratlanul szép sarka, ahonnan ráadásul hatalmas területet láthatunk be.

Változatos ország

Izrael rendkívül változatos ország, ahová ma már roppant egyszerű eljutni: több közvetlen repülőjárat van, mindig lehet nem túl drágát találni, emellett nem kell vízum. Az ország területe kicsi, ugyanakkor rendkívül változatos, sokrétű: tengerpartok, sivatagok, hegységek, és persze ókori városok.

A legvalószínűbb, hogy repülővel Tel Avivba érkezünk. Ami ezt a hatalmasra nőtt várost illeti, nem egy különlegesség, egyedül a mellette lévő Jaffa óvárosa említésre méltó. A városban azonban remek a tengerpart, nyüzsgő élet van rajta, ott érdemes lehet eltölteni az időt.

Jeruzsálem, Nazaret

Az ország leghíresebb látványossága persze Jeruzsálem, a város nem is fog csalódást okozni, egyedül arra vigyázzunk, hogy ha autót bérlünk, kerüljük a keleti, arab városnegyedeket, mert rettenetesen el lehet tévedni, minden egyforma, a járda az úttesttől nem válik el. Ezzel a problémával egyébként Nazaret városában is szembesülünk, ahol hiába várjuk azt, hogy bibliai helyet találunk. A ma már teljesen arab városban csak néhány templom emlékeztet az egykori híres lakóra, Jézusra, és ezeket sem egyszerű megtalálni.

Golán-fennsík

Nazarettől viszont már csak egy ugrás a Tiberias-tó, onnan pedig, ha autónk van, fel is kaptathatunk a Golan-fennsíkra. Ezt a területet 1967-ben szerezte meg Izrael Szíriától, abból a megfontolásból, hogy onnan beláthtaó és belőhető Izrael teljes északi, alacsonyabban fekvő része. A terület aztán Izraelé maradt, az új határt ENSZ-békefenntartók őrzik, a terület a turisták kedvenc célpontja lett: egymást érik az európai és amerikai turisták bérelt autói.

A terület nagyjából kopárnak mondható, avagy félsivatagi fennsíknak, melyeket hegyek tesznek változatossá. Kifejezetten érdekes a Bental-hegy, melynek tetején még az egykori szír bunker látható, és egy kéksisakos ENSZ-katona posztol. A kilátás remek minden irányba: mélyen bekukkanthatunk onnan Szíriába ls Libanonba is.

A Golán-fennsík északi végén található a Hermon-hegy, ahol télen 1-2 hónapig síelni is lehet, több sílift várja a télsi sportra vágyókatt.

Holt-tenger

Amit semmiképpen nem hagynánk ki még Izraelben, az a Holt-tenger. Nyáron fullasztó a levegő (az egész országban az), de ősztől tavaszig kiváló, ráadásul a 30 százalék sótartalmú tó le sem hűl, még a téli nap is elég a felhevítéséhez, és azon kívül, hogy valóban lebegni lehet benne, elképesztően jó a levegő: ha elegünk van az itthoni szmogból, ennél kellemesebb helyet nehezen találunk.

Eilat és a Negev

Az ország távoli, déli vége kinyúlik a Vörös tengerhez, itt található Eilat városa, a híres fürdőhely. A part nem feltétlenül jobb, mint Tel Avivnál vagy máshol a Földközi-tenger mentén, viszont ősszel és tavasszal remek a strandolás (télen a közhiedelemmel ellentétben hűvös van: a 20 fok még csak nem lenne kevés a napsütésben, de állandó északi szél fúj, éjjel pedig bizony az egyszámjegyű tartományba süllyed a hőmérséklet.

Eilatot Izrael sűrűn lakott részeitől a Negev-sivatag választja el, ha ezen átkelünk (ne higyjük, hogy egyedül leszünk: összefüggő a kocsisor, magunkfajta turisták ezrei haladnak mindkét irányban. Amit nem szabad kihagyni, az a Maktes Ramon nevű hatalmas kráter, amelyet át is szel az út: rendkívüli természeti érdekességet láthatunk.

Katonalányok

Természetesen még rengeteg érdekesség van az országban, itt mindent nem sorolhaunk fel, viszont mindenkinek javasoljuk a kirándulást. A hírek ugyan mindig konfliktusról szólnak, de ezt turistaként nem észleljük, az egyetlen, ami szokatlan, hogy a rengeteg 18-19 éves katonalány mindenhol géppisztollyal jön-megy, látszólag több van belőlük, mint a fiúkból. Akár szelfizhetünk is velük, barátságosak, és az ifjúság már jól tud angolul.