Hol kötelező a hólánc és a téligumi? Mutatjuk!

Utazás2022. jan. 13.Bódy Géza
A rovat támogatója:

A Katasztrófavédelem összegyűjtötte, hogy hazánkban és Európa országaiban milyen előírások vonatkoznak a téli gumi és a hólánc használatára. Érdemes végignézni a külföldre indulóknak.

Hazánkban egyelőre nem vezették be a téli gumi kötelező használatát. Viszont a közútkezelő az időjárási és útviszonyok függvényében egyes útszakaszokon kihelyezhet "Hólánc használata kötelező" táblát. Ilyen útszakaszon csak olyan járművel szabad közlekedni, amelynek legalább a hajtott tengelyén lévő gumiabroncsán hólánc van.

Hazánkban a szöges abroncsok használata közúton tilos!

Ami Ausztriát illeti, november 1. és április 15. között, személygépkocsi és 3,5 tonna megengedett össztömegnél nem nehezebb teherautóknál, télies útviszonyok esetén Ausztriában kötelező vagy minden keréken legalább 4 mm profilmélységű tél gumi vagy csak a meghajtott tengelyen a hólánc használata. Hóláncot azonban csak abban az esetben szabad használni, ha az úttestet összefüggő hó- vagy jégréteg borítja és a hólánc nem károsítja az útburkolatot.

A rendelet megszegői 35 eurótól 5000 euróig terjedő büntetésre számíthatnak, ráadásul bizonyos esetekben a biztosítók sem térítik meg a nyári gumival felszerelt autókban keletkezett kárt.

A 3,5 tonna össztömeg feletti járművek esetén legalább a hajtott tengelyen kötelező a radiál abroncsok esetén 5 mm, diagonál abroncsok esetén 6 mm profilmélységű téli gumik használata. Továbbá a sofőr köteles hóláncot tartani a járműben.

Csehországban november 1. és április 30. között a 3,5 tonna össztömegnél nagyobb járművek esetén, legalább a hajtott tengelyen, legalább 6 mm profilmélységű téli gumi használata kötelező azokon az útszakaszokon, ahol ezt táblák jelzik. A hólánc használatát szintén táblák jelzik.

Franciaországban általánosan nem kötelező a téli gumik használata, viszont a hólánc kötelező tartozék, amelynek használata a táblákkal jelzett szakaszokon kötelező.

Horvátországban a jeges útviszonyok vagy 5 centiméternél nagyobb hó esetén kötelező hóláncot tartani az autóban.

Téli útviszonyok között kötelező legalább a hajtott tengelyen a téli vagy négy évszakos gumiabroncsok használata. Lika és Gorki Kotar körzetében kötelező a hólánc használata.

Luxemburgban a téli gumi nem kötelező, de ajánlott. Érdekesség, hogy tilos a vegyes felszerelés (például elől téli, hátul nyári) alkalmazása.

Németországban kötelező előírás nincs, viszont aki havas-jeges úton nyári gumival közlekedik, az 40 euró, aki a forgalmat akadályozza (például elakad a nyári gumival), 80 euró büntetésre számíthat.

A németeknél a hólánc használatát táblák szabályozzák.

Téli guminak minősülnek az M+S és hópihejelzéssel ellátott gumik, a minimális profilmélység 1,6 mm. Teherautók és autóbuszok esetében elegendő csak a meghajtott tengelyre téli gumikat felszerelni.

Olaszországban az időjárástól függ, a sípályákra vezető utakon kötelező lehet a téli gumik és a hólánc használata. Aosta-völgyben október 15. és április 15. között kötelező a téli gumi használata.

Svájcban nem kötelező a téli gumi, viszont elvárás az útviszonyoknak megfelelő felszerelés. Ha valaki nyári gumival balesetet okoz vagy elakad, a magas bírságon és kártérítésen túl a mentési költségek megfizettetésére is számíthat. A hólánc használatát táblák szabályozzák.

Szerbiában november 1. és április 1. között, ha az időjárási viszonyok indokolják, így kötelező a téli gumi vagy a hólánc használata.

Szlovákiában személygépkocsik esetében nincs dátumhoz kötve, viszont ha az utat összefüggő hó- vagy jégréteg borítja, akkor kötelező mind a négy keréken legalább 4 mm profilmélységű téli gumi használata.

Ennek hiányában a büntetési tétel 60 euró.

Teherautók és autóbuszok az időjárási és útviszonyoktól függetlenül november 15. és március 31. között legalább a hajtott tengelyen kötelesek téli gumit használni. Fontos! Az autópályákon mérik az előírt (70 méter) követési távolság betartását!

Szlovéniában november 15. és március 15. között kötelező a téli gumi használata, ebből azonban elég kettő is. 5 centiméternél nagyobb hó esetén kötelező a hólánc is, ezt már a határon is ellenőrizhetik.

Romániában november 1. és március 31. között kötelező a téli gumik használata.

Aki bizonyíthatóan a téli gumik hiánya miatt okoz balesetet vagy forgalmi akadályt, az a kártérítésen és a mentési költségeken túl 400-2000 lej büntetésre számíthat, továbbá a biztosító is elutasíthatja a kárigényét.

Finnország, Lettország, Litvánia, Észtország: december 1. és március 1. között kötelező minden járművön a téli gumi. Svédország, Norvégia: Belföldieknek kötelező a téli gumi és a hólánc, bár szinte mindenki szöges abroncsot használ télen. Belgium, Dánia, Hollandia, Lengyelország, Nagy-Britannia, Oroszország: nem kötelező, de ajánlott a téli gumi és a hólánc.

Minden esetben fontos, hogy ne induljunk útnak anélkül, hogy az aktuális vírushelyzetről nem tájékozódnunk, illetve kössünk utasbiztosítást!

Ezzel kapcsolatban a legkönnyebben a netrisk.hu oldalán tájékozódhat a legkedvezőbb lehetőségek közül – hívta fel a figyelmet a biztosítási portál termékfejlesztési vezetője, Cseh Anett. Mint mondta, az összehasonlítás szolgáltatásukkal olyan ismert biztosítók ajánlatai között böngészhet, mint az Aegon, az Allianz, az EUB, a Groupama, a K&H, a KÖBE, a Magyar Posta Biztosító, a Mapfre, a Mondial, az Union, az Uniqa és a Wáberer.