Idén nyáron már légkondícionált, büfékocsis vonattal utazhatunk az Adriára

Utazás2021. jún. 18.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Újabb fejlesztésekkel erősít a MÁV. Újra utazhatunk vonattal az Adriára, ráadásul légkondicionált, büfé és hálókocsis szerelvényeken, ahol a szolgáltatás része, hogy az ülőhelyünknél szolgálják fel a reggelit. A Volánbusz is indít járatokat Horvátországba, Adria és Dalmát expressz néven.

Újra utazhatunk a MÁV és a Volán nemzetközi járatain Horvátországba.

Július 2-ától ismét elindul Splitbe a MÁV-START egyik legnépszerűbb éjszakai vonata, az Adria InterCity. A vonat idén először korszerű, légkondicionált fekvő- és hálókocsikkal közlekedik. További újítás, hogy a vonatban a teljes szakaszon étkezőkocsi közlekedik. A jól bevált és közkedvelt útvonalakon július 2-től augusztus végéig heti rendszerességgel a Volánbusz is indít kényelmes, légkondicionált autóbuszokat Splitbe és Porecbe.

A koronavírus-járvány visszaszorulásával, az átoltottság egyre nagyobb növekedésével újra kinyílt a világ, élénkül a belföldi mellett a külföldi idegenforgalom is. A belföldi utasszám növekedés mellett hosszú hónapok után újraindult a nemzetközi vonatforgalom is.

Áprilisban még csak közel 14 ezer, májusban már közel 26 ezer, míg június eddig eltelt időszakában már közel 19 ezer utas váltott nemzetközi menetjegyet – olvasható a mavcsoport.hu-n.

A statisztikák szerint a legfontosabb célországok Ausztria, Németország, Románia, Szlovákia és Csehország.

Budapestről Splitbe közlekedik a vonat

Az Adria InterCity Budapestről Splitbe keddenként, péntekenként és vasárnaponként; míg visszafelé szerdánként, szombatonként és hétfőnként közlekedik, menetideje: 14 óra, melynek nagy része az éjszaka alatt történik.

vonat máv adria térképAz Adria Intercity útvonala; forrás:mavcsoport.hu

A vonat Budapestről 18:45-kor indul, a Balaton déli partján haladva éri el az országhatárt, majd Zágrábot elhagyva vág neki a Dinári-hegységnek, ahol a tengerszint felett közel 900 méter magasan fekvő hágók leküzdése után ereszkedik le a tengerpartra, Splitbe 8:46-kor érkezik. Visszafelé, Splitből a vonat 18:28-kor indul, Budapestre másnap 9:35-re érkezik.

Komoly kényelmi szolgáltatások várják az utasokat

Idén a járat 5 darab új arculatos, légkondicionált fekvő- és hálókocsival fog közlekedni, több mint 210 férőhelyet biztosítva. A háló- és fekvőhelyes kocsik utasai számára a megújult Utasellátó minőségi fedélzeti szolgáltatást kínál. A hálókocsik utasai számára az induláskor megágyazott, tisztasági csomaggal ellátott fülkék állnak rendelkezésre, valamint az utaskísérő által az ülőhelyen felszolgált színvonalas reggeli is a szolgáltatás része.

máv vonat személyzetAz utasok kényelméről az Utasellátó munkatársai gondoskodnak; forrás: mavcsoport.hu

A vonat idén először a teljes szakaszon továbbít étkezőkocsit, így a háló- és fekvőhelyes kocsik utasai az étkezőkocsiban is elfogyaszthatják reggelijüket.

étekzőkocsi mávA vonat idén először a teljes szakaszon továbbít étkezőkocsit; forrás: mavcsoport.hu

A jegyértékesítés a nemzetközi pénztárakban már június 17-én megkezdődik és most először a háló- és fekvőhelyes kocsikra szóló jegyek is megválthatók lesznek a következő héttől a megújult ELVIRA felületen keresztül.

fekvőhelyes fülkeFekvőhelyes fülke; forrás: mavcsoport.hu

A Volánbusz is indít járatokat

A Volánbusz a jól bevált és közkedvelt útvonalakon 2021. július 2-től augusztus végéig heti rendszerességgel indít kényelmes, légkondicionált autóbuszokat Horvátországba. A Budapest és Split között közlekedő Dalmát expresszel Zadar, Biograd, Vodice, Šibenik, Primošten, és Trogir városok is elérhetők, még a szintén a magyar fővárosból induló és Porecbe tartó Adria expresszel Rijeka, Optija, Pula, Rovinj ejthető a végállomás mellett útbe. Magyarországon Nagykanizsán és Siófokon is megállnak a járatok.

(A borítókép forrása: mavcsoport.hu)