Kiderült, mennyibe kerül a repülőjegyadó

Utazás2022. jún. 5.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Európai úti céllal utasonként 3900 forint, Európán kívüli helyek esetében pedig 9750 forint lesz a légitársaságok különadója - derül ki a Magyar Közlönyből.

A légitársaságok különadóját a földi kiszolgálást végző gazdálkodó szervezetnek kell megfizetnie, a hozzájárulás alapja a belföldről induló utasainak száma, a tranzit utasokat kivéve.
A hozzájárulás mértéke utasonként 3900 forint, ha az utas végső úti célja az Albán Köztársaság, az Andorrai Fejedelemség, Bosznia-Hercegovina, az Észak-macedón Köztársaság, az Izlandi Köztársaság, a Koszovói Köztársaság, a Liechtensteini Fejedelemség, a Moldovai Köztársaság, a Monacói Hercegség, Montenegró, Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága, a Norvég Királyság, San Marino Köztársaság, a Svájci Államszövetség, Szerbia Köztársaság, Ukrajna, és az Európai Unió területén található.

Az ezen kívüli országokba végső úti céllal repülő utasonként 9750 forint.

A hozzájárulást azon induló utasok száma után kell az önadózás szabályai szerint megállapítani.

Mint arról beszámoltunk, 30 milliárd forintos ágazati extraprofit adóval sújtja a gazdaságpolitika a légitársaságokat.

A légitársaságok utasforgalma az elmúlt hónapokban lendületesen növekedett, bár a Liszt Ferenc reptér utasforgalma még nem érte el a járvány előtti szinteket.

A lakosság ugyanakkor várhatóan egyre többet utazhat repülővel külföldre. A fizetőképes kereslet jelentős.

A repülőtársaságok alig heverték ki a járvány miatti leállásokat, a Wizzair például közel félmilliárd forintos veszteséggel zárta a tavalyi évet, ezért 

a szabályozások szigorítása nélkül fennáll a veszélye, hogy a légitársaságok áthárítják az utasokra az extra adót. Ez pedig a repülőjegyek árának emelkedéséhez vezethet.