Kiemelkedő turisztikai teljesítményeket díjaztak
UtazásA 24 éves Az Utazó magazin 16 éve hirdeti meg olvasóinak szavazását, amelynek eredményként az olvasók és a turisztikai szakma, a szavazásban résztvevő képviselői, mindig az előző esztendő legjobb turisztikai szolgáltatóinak teljesítményét ismerik el. Az ünnepélyes díjátadón Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Bődi Ivett a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) turizmus stratégiai megvalósításért felelős vezérigazgató-helyettese is részt vett.
Érsek M. Zoltán a magazin alapító-főszerkesztője arról beszélt, hogy a szavazásra Az Utazó magazin és testvérlapja AzÜzlet gazdasági portál online és közösségi médiafelületein került sor. Az elmúlt években a szavazás, a legjobb határon túli magyar éttermek és szálláshelyek teljesítményének elismerésével is kibővült.
Az eseményen Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár elmondta:
Nagy öröm, hogy Az Utazó magazin az elmúlt években a külhoni magyar turisztikai szolgáltatókra is kiterjesztette a versenyt. Fontos, hogy az egységes Kárpát-medencében való gondolkodás az élet egyre több területén megjelenjen. Ilyen terület a turizmus is. A Nemzetpolitikai Államtitkárság 2016 óta támogatja a külhoni magyar vállalkozókat, köztük számos turisztikai szolgáltatót. A felméréseink azt mutatják, hogy a külhoni magyar vállalkozások 92 százalékban magyar embereket foglalkoztatnak, így ha őket támogatjuk, azzal magyar családok sokaságát segítjük. Külön elismerés illeti azokat a kárpátaljai éttermeket és szálláshelyeket, amelyek az orosz-ukrán háború kitörése óta részt vesznek a belső-ukrajnai menekültek ellátásában és elszállásolásában. Fontos, hogy a külhoni magyarság tudja: a jelenlegi válságos helyzetben is számíthatnak a magyar kormány támogatására.
Bődi Ivett a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) turizmus stratégiai megvalósításért felelős vezérigazgató-helyettese kifejtette:
A turisztikai szektorban az adatvezérelt ágazatirányítás révén döntéseket ma már nem intuíciók, hanem konkrét adatok alapján hozunk. Ezért is kiemelten fontos, hogy az adatszolgáltatók körét bővítsük a vendéglátó üzletekkel és a turisztikai attrakciókkal, a teljes turisztikai szektor valós teljesítményének megismerése érdekében. A szálláshelyminősítő rendszer bevezetésével az eddigi szubjektív véleményeket objektív szempontrendszer váltja fel, ami erősíti az átláthatóságot és tiszta versenyhelyzetet teremt, továbbá biztosítja, hogy a vendégek valamennyi szálláshelyen megbízható minőséget kapjanak. A mai napon a szolgáltatók teljesítményét ismerjük el, ugyanakkor az elmúlt év legjobb szakmai teljesítménye, hogy a turisztikai szakma ma együtt ünnepelhet, és az új kihívások dacára is egyre jobban és egyre többet teljesít. Mindez azt mutatja, hogy a turizmus érdekében tett erőfeszítéseink sikeresek voltak.
Az Utazó magazin szavazásán, a 2021-es év teljesítménye alapján, a következő szolgáltatók bizonyultak a legjobbnak a kategóriájukban:
Az év családbarát szállodája: Kolping Hotel Spa & Family Resort,
Az év állatbarát szállodája: Dráva Hotel Thermal Resort,
Az év felnőttbarát szállodája: Duna Relax & Event Hotel,
Az év wellness szállodája: Hotel Golden Lake Resort,
Az év gyógyszállodája: Hotel Karos Spa,
Az év üzleti szállodája: Corinthia Hotel Budapest,
Az év városi szállodája: Hotel Budapest,
Az év turisztikai üzemeltetője: Eventrend Group,
Az év turisztikai szervezete: Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft.,
Az év turisztikai szakembere: Géher Zoltán,
Az év turisztikai városa: Szeged,
Az év légitársasága: Wizzair,
Az év utazási irodája: (Z)seppelin Utazási Iroda,
Az év fürdője: Hungarospa Hajdúszoboszló,
Az év víziparkja: Aquaworld,
Az év fővárosi étterme: És,
Az év szállodai étterme: LÁNG Bistro & Grill (Hilton Budapest),
Az év vidéki étterme: Kistücsök,
Az év határon túli területekre utaztató irodája: Kárpáteurópa Utazási Iroda,
Az év erdélyi magyar szálláshelye: Gyimesi Skanzen Panzió (Boros-Pataka),
Az év erdélyi magyar étterme: Pethő Étterem (Székelyudvarhely),
Az év felvidéki magyar szálláshelye: Kék hal étterem és panzió (Helemba),
Az év felvidéki magyar étterme: St. Petrus Vini ( Komáromszentpéter),
Az év vajdasági magyar szálláshelye: Vila Elizabet (Palics),
Az év vajdasági magyar étterme: Hedera Étterem (Hajdújárás),
Az év muravidéki magyar szálláshelye: Panonska Vas (Alsómarác),
Az év muravidéki magyar étterme: Pri Lujzi (Dobronak),
Az év horvátországi magyar szálláshelye: Piros-Étterem Piros Csizma (Csúza),
Az év horvátországi magyar étterme: Restoran Citadella (Várdaróc).
A kárpátaljai magyar intézmények, éttermek és szálláshelyek az ukrajnai háborús menekültek ellátásában való aktív részvételért és példás helytállásért kaptak elismerést.