Megjelent, hol a legtisztábbak a tengerparti strandok Európában

Utazás2021. aug. 2.Sz.A.
A rovat támogatója:

Javult az európai tengerpartok minősége: a partmenti vizek 88 százaléka kiváló minőségű az Eurostat adatai között. Litvániának, Ciprusnak és Horvátországnak vannak a legtisztább vizű tengerpartjai, de a szomszédos Szlovénia is az élbolyban szerepel.

Az utóbbi években közel 3 százalékkal emelkedett azoknak a parti vizeknek az aránya, ahol a víz minősége kiválónak számít - derül ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat legfrissebb adataiból.

A legjobb vízminőséget Litvániában mérték, ahol gyakorlatilag 100 százalék a partmenti fürdőhelyeken a kiváló víz aránya, Ciprus, Horvátország és Málta is a legjobbak között szerepel. Belgium, Görögország, Portugália, Szlovénia, Spanyolország kissé az uniós átlag feletti szinten áll, Olaszország pedig hozza az amúgy magas uniós átlagot. 

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) adata szerint viszonylag kilóg a sorból Svédország és Finnország, ahol az uniós átlagnál jóval alacsonyabb a kiváló vízminőség aránya.

A sor végén áll Észtország, ahol a partmenti fürdőhelyek 51 százaléka számít kiváló minőségűnek, Lengyelország pedig a lista sereghajtója mindössze 29 százalékkal.

A kiváló minősítésű víz aránya a parti fürdőhelyeken az EU tengerparttal rendelkező országaiban (forrás: EEA)

A kiváló víz aránya egyébként már 88,4 százalékos a parti fürőhelyeken, ami közel 3 százalékos emelkedést jelent 2014-hez képest.

Mindez összefüggésben van azzal, hogy a Natura 2000 programba vont partok területe rengeteget nőtt: most összesen 441 ezer négyzetkilométer, ami 80 százalékos növekedést jelent 2014 óta.

Az EU korábban meghirdetett úgynevezett Fenntartható Fejlődési Céljai (SDG) között szerepel a tengerpartok vízminőségének javítása és a szennyezés csökkentése.