MNB alelnök: jön a digitális forint!

Elemzések2021. aug. 2.Harsányi Péter

Továbbra is kulcs az árstabilitás. Az MNB élen jár a digitális forint megalkotásában. A pénzügyeinket minél gyorsabban zöld irányba fordítjuk – mondta Virág Barnabás, az MNB alelnöke. A forint 75 éves születésnapja alkalmából online konferenciát tartott a Magyar Nemzeti Bank.

Virág Barnabás elmondta, a pénz nem játék. A pénz alapja a hit és a bizalom. Az MNB alelnöke három fontos feladatra hívta fel a figyelmet, melyek a forint és a jegybank életét is meghatározzák.

E három feladat közé sorolható az árstabilitás minél gyorsabb visszaszerzése, a digitalizáció támogatása és a digitális forintnak a gyors elérése, illetve a fenntarthatóság és a zöld pénzügyek előmozdítása.

Árstabilitás

Virág Barnabás rámutatott, a koronavírus járvánnyal már több mint másfél éve küzd a világ. Az árupiacokon egészen elképesztő áremelkedés zajlik, mely a mindennapi életünket befolyásolja. Az infláció egyetlen régiót sem fog elkerülni. Azokban az országokban, ahol korábban megvalósult az újranyitás, az infláció is gyorsabban jelentkezik. Ilyen ország hazánk is.

A magyar gazdaság a második negyedévben sikeresen újraindult. Jelenleg minden előrejelzés azt mutatja, hogy a magyar helyreállás az unió élmezőnyében lesz – világított rá a jegybank alelnöke.

Ennek megfelelően az MNB az európai mezőnyben a leggyorsabban reagált az infláció emelkedésére.

A Monetáris Tanács mindenáron el kívánja kerülni, hogy a koronavírus-járvány következtében megugró árdinamika tartósan magas maradjon.

Az MNB célja, hogy a lehető leggyorsabban újra elérje az árstabilitást hazánkban. Az árstabilitás ugyanis fontos értéke a fenntartható gazdasági növekedésnek. 2001 után egyedül 2017 óta mondhatjuk el, hogy sikeresen elértük az árstabilitást.

Az árstabilitás újbóli elérésére a friss előrejelzések alapján jó esély van – tette hozzá Virág Barnabás.

2022 első negyedévére 4 százalék alá, majd 2022 közepére ismét 3 százalék közelébe süllyedhet a fogyasztói árindex. Az inflációs pályát az MNB folyamatosan vizsgálja és a lehető leghatározottabb választ ad minden felmerülő kockázatra.

Digitalizáció

A digitalizációs folyamatot a koronavírus-járvány felgyorsította. A gyors átállás a pénzügyek terén hatványozottabban igaz Virág Barnabás szerint.

Alapvetően 3 olyan megatrendet látni a világban, melyek azt mutatják, hogy a pénz digitalizációja elkerülhetetlen a közeljövőben.

Az új pénzrendszer kialakulását jelző első pont, hogy a meglévő pénzrendszer kifut és korlátjává válik a gazdaság működésének. Ennek sok esetben a kísérő jelensége maga az infláció, ami pedig nyomás alá helyezi a gazdaságpolitikai döntéshozókat, hogy új pénzrendszert indítsanak el.

A második elem a geopolitikai térnek a változása. Minden alkalommal, amikor a világgazdaság erőközpontjai megváltoztak, az együtt járt a pénzrendszer alapvető változásával.

A világgazdaság erőközpontja egyre inkább Kelet-Ázsia és Kína irányába tolódik. Nem véletlen, hogy Kína az élen jár a digitális pénz megalkotása területén. Ez a folyamat a hazai pénzrendszert is érinti, aminek az MNB-nek is reagálnia kell – tette hozzá Virág Barnabás.

Harmadik elemként a technológiai fejlődést kell kiemelni. A pénzügyi innovációk és az ipari forradalmak minden alkalommal kéz a kézben jártak. A pénz forradalma már elindult, a tét pedig óriási.

A cél, hogy digitális formák megalkotásával olcsó, gyors és széleskörben elérhető fizetőeszközünk legyen. Ennek megfelelően az MNB az élenjáró jegybankok közé kíván tartozni a digitális pénzek jövőbeli megalkotása terén.

Fenntarthatóság és zöld pénzügyek

Egyes számítások szerint ahhoz, hogy a világunk éghajlati szempontból is fenntartható keretek között működhessen, évente nagyjából 650 milliárd dollárnyi zöld beruházásra lenne szükség. Ez megközelítőleg Svájc vagy az Egyesült Arab Emirátusok éves GDP értékével egyenlő.

A folyamat sajnos nem lineáris. Minél később lép be valaki, annál többet kell költenie a zöld gazdaságra való átállásra. A jelenlegi pénzügyi rendszer a világban e tekintetben egy kudarc.

Jelentős források állnak rendelkezésre a világ pénzügyi rendszerein belül, azonban ezek a források mégsem képesek előteremteni az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez szükséges összegeket. Egy jól működő pénzügyi rendszer nélkül pedig nincs átállás a zöld gazdaságra.

A Magyar Nemzeti Bank ezért e tekintetben is az élen járó jegybankok közé kíván tartozni.

Európában elsőként kapott az MNB zöld mandátumot a jegybanktörvényben, illetve elsőként publikált a Magyar Nemzeti Bank zöld stratégiát.

Virág Barnabás szerint az irány egyértelmű. Nem elég csupán pénzt teremteni, hanem szerkezetében és minőségében is támogatni kell a zöld célokat a pénzteremtés során.

Euró bevezetés

Virág Barnabás rámutatott, a Magyar Nemzeti Bank elkötelezett egy biztonságos és sikeres euró bevezetés mellett. Az euró bevezetéséről ugyanakkor átgondolt költség-haszon elemzés alapján kell majd dönteni – tette hozzá.