Minden századik amerikai repülőre szállt pénteken

Utazás2024. máj. 26.F. T.
A rovat támogatója:

Soha nem volt még ekkora utasforgalom az USA repülőterein: majdnem 3 millió ember ült fel valamelyik kereskedelmi légijáratra.

A soha nem látott szám annak köszönhető, hogy a hétfői ünnepnap (Memorial Day) miatt hosszú hétvége van, amely hagyományosan a nyári utazási idény kezdetét szokta jelenteni.

Az amerikai légitársaságok igen erős, ugyancsak rekordot hozó nyárra számítanak: augusztus végéig 271 millió utast becsülnek, ami 6,3 százalék növekedés tavalyhoz képest a Reuters szerint.

A légitársaságok nyáron átlagosan napi 26 ezer járatot terveznek indítani naponta az országon belül, ez 1400 új járat a tavalyi nyár napjaihoz képest.

A pénteki közel 3 milliós szám valószínűleg szombaton is hasonló lehetett, majd hétfőn és kedden a visszautak miatt ugrik meg a forgalom. 

A néhány napos időszakban az American Airlines közel 3,9 utast fog szállítani, 10 százakkal többet, mint tavaly, 36 ezer járaton. A United Airlines 3 millió utasra számít, ami ugyancsak 10 százalékos bővülés, a Delta pedig 5 százalékos növekedéssel és ér közel 3 millió embert, miközben ők csak péntektől hétfőig számolják a hosszú hétvégi időszakot.