Nyári kalandozások Tirolban

Utazás2021. aug. 2.P.M.
A rovat támogatója:

A síelés kedvelői számára Tirol ismerős hófödte lejtőivel, csodás hüttéivel és remek felvonórendszerével.

Az elmúlt években viszont egyre több magyar fedezi fel azokat a csodákat is, amelyeket az osztrák Alpok nyáron tartogat a látogatóknak. Aki nem akar egy zsúfolt tengerparton, a hőségben lazítani, annak remek alternatívát kínál a kellemes klímát és csodás tájakat biztosító régió.

A koronavírus járvány második évében egyre többen választják azokat a turisztikai desztinációkat, amelyek autóval is könnyen elérhetők.

Bár Tirol nem tartozik a közeli úticélok közé, de mindenképpen megéri vállalni a kicsit hosszabb autózást, hiszen mesés tájak, kellemes szállások és rengeteg program várja az idelátogatókat.

Kitzbühelt az internet a „gazdagok téli játszóterének” nevezi, nyáron azonban inkább egy bájos, osztrák hegyi városka képét nyújtja.

Az Alpok szívében fekvő területet a „kirándulók Paradicsomaként” hirdeti saját weboldaluk, és erre a valóság nem cáfol rá. Akár könnyű hegyi sétát, komolyabb kirándulást, hegymászást, vagy éppen egy kerékpáros túrát részesít előnyben a látogató, mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb területet.

Több, mint 1000 kilométernyi turistaút várja a kihívást keresőket, és a felvonók közül is számos működik a nyári szezonban.

A 8200 lakosú város pedig barátságos atmoszférájával csábít a sétára, számos étterem és kávézó terasza várja a megfáradt kirándulókat. A belvárosban az árak a módosabbak pénztárcájához vannak szabva, de a környező kisebb települések hangulatos kisvendéglői elérhető árakon kínálják a régió tipikus ételeit.

Kitzbühel város látnivalói közül mindenképpen érdemes felkeresni a XV. században, barokk stílusban épült Szent András plébániatemplomot, melyet csodás freskók és mennyezeti festmények díszítenek.

Innen néhány lépésre található a Szűzanya templom, melyben megcsodálhatjuk a Szűzanya megkoronázása című mennyezeti képet 1739-ből. A Városi Múzeum egy öreg magtárban kapott helyet, itt a tiroli népművészeti és bányászati emlékek mellett festmények és régi sífelszerelések láthatók.

A kültéri programok közül egyedülálló élményt nyújt az aurachi vadaspark, ahol a szarvasok, őzek és kecskék teljesen szabadon sétálnak, és a szelídebb példányokat még simogatni is lehet. 200 állat él egy nagy területen, melyet kényelmesen be tudunk járni egy óra alatt.

A közeli Jochbergben található a Sintersbacher vízesés, amit kb. 90 perces sétával tudunk megközelíteni, így ezt érdemes egy kirándulásként beiktatni.

Szabadidős program és gasztronómiai élmény egyben a Wilder Käser sajtüzem meglátogatása Kirchdorf in Tirol településen, ahol megismerkedhetünk a hagyományos hegyi sajtok készítésével, és a látogatás végén egy finom kóstolót élvezhetünk a sajtüzem termékeiből. A látogatás ingyenes, a kóstolótál felvágottakkal és kenyérrel 12 euróba kerül.

A térség egyik kiemelkedő vendéglője a Bärenbichl Jochbergben, ahol a hagyományos tiroli konyha ételeit kóstolhatjuk, kiváló minőségben. Ajánlatos asztalt foglalni, mivel kevés férőhelyük van, és igen felkapott étterem. A borjúból és sertésből is kérhető bécsi szelet, valamint a helyi pisztráng mellett mindenképpen érdemes megkóstolni a hely specialitását, az áfonyássmarnit, vagyis a Heidelbeerschmarrnt.Általában is jellemző egyébként, hogy a kisebb vendéglők főleg helyi specialitásokat kínálnak, míg Kitzbühel belvárosában számos nemzetközi éttermet találunk.

Szálláshelyben bőséges a kínálat, a város jellegéből adódóan jónéhány luxushotel közül választhatunk, de szerencsére hangulatos panziókban, fogadókban sincs hiány. Ha a túrázás és városnézés mellett kényeztetésre vágyunk, tökéletes bázist nyújt a Kempinski Das Tirol hotel Jochbergben, amely kényeztető spa élmény mellett kinti és benti úszómedencével várja vendégeit. A személyzet jelentős része magyar, így a kommunikáció is gördülékeny, és minden vendég személyre szabott figyelmet élvez  a szálloda egész területén.

Koronavírus szabályok: Ausztriában nagyon hasonlóak a szabályok, mint itthon, kültéren már nem kötelező a maszk viselése, de zárt helyeken még igen, az éttermek kivételével. A védettségről minden vendéglátóhelyen alá kell írni egy nyilatkozatot, az igazolást sehol nem ellenőrizték. 10 év feletti gyermekektől negatív tesztet kérnek. Az aktuális szabályokról itt érdemes tájékozódni: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?ausztria