Óvatosan nyitják a határokat a környező országokban

Utazás2020. máj. 15.Sz.A.
A rovat támogatója:

Európa lassan ébredezni kezd a koronavírus sokkból, amit jól mutat, hogy mind több országban gondolkodnak a járvány tombolásakor lezárt határok újranyitásán.  Abban egyetértés látszik kialakulni, hogy az unió egész területén, ha nem is ugyanakkor, de egyazon elvek szerint vonják vissza a határátlépéssel kapcsolatos korlátozásokat.

Az enyhítés azoknak az országoknak a legfontosabb, ahol nagy az idegenforgalom gazdasági jelentősége. Így mindenekelőtt a dél-európai államok igyekeznek a határok megnyitásával. Ettől persze még nagyon messze van a két legfertőzöttebb ország, Olaszország és Spanyolország, másutt azonban már komolyan gondolkodnak az enyhítéseken.

Horvátország, Szlovénia

Déli szomszédunk, a külföldre utazó magyarok egyik legkedveltebb célpontja, Horvátország már intenzíven dolgozi a határzár feloldásán. Múlt vasárnap óta már szabad a belépés az országba azon külföldiek számára, akik üzleti vagy más gazdasági célból érkeznek, esetleg halaszthatatlan személyes indokuk van az utazásra. Olyan sajtóhírek is napvilágot láttak, hogy hamarosan a turisták is hasonló elbírálás alá esnek. Egyelőre az okoz gondot, hogy sok országban a hazatéréskor kell kéthetes karanténba vonulni, ami csökkenti az utazási kedvet. A szlovén kormánnyal folyó tárgyalásokról Gari Cappelli horvát idegenforgalmi miniszter elmondta, jó az esély arra, hogy a Horvátországból Szlovéniába hazatérőknek nem kell majd karanténba vonulni.

A jelek szerint talán május 18-án, de legkésőbb a hónap végén lazulnak a határátlépéssel kapcsolatos szabályok.

A miniszter tájékoztatása szerint más országokkal is folynak hasonló tárgyalások. 

A szlovén kormány arról számolt be, hogy két fázisban nyitnák meg a szlovén-horvát határt. Első lépésben a Horvátországban ingatlannal vagy hajóval rendelkező szlovén állampolgárok léphetnének be a szomszédos ország területére május 18. után valamikor, jó eséllyel május végéig bezárólag. A második fázisban, várhatóan június második felétől, már nem lesznek efféle korlátozások, azaz bárki átlépheti a két ország közötti határt. 

Görögország

Görögországban úgy számolnak, hogy bár fontos szempont az idegenforgalom mielőbbi talpra állása, semmit nem szabad elsietni. Harry Theoharis turisztikai miniszter szerint legalább egy hónapra lesz szükség ahhoz, hogy a lazításokat követően ismét megteremtsék a turizmus felfuttatásához szükséges körülményeket. Ezeket azonban a legnagyobb óvatosság mellett kell megtenni. Így szigorú szabályok lépnek életbe a hotelekben, a tengerparton, a vendéglátásban, az uszodákban és a turistabuszok üzemeltetésében.

Ezekkel a szigorításokkal várhatóan júliusban indulhat majd ismét az idegenforgalom Görögországban, a hivatalos céldátum július elseje.

Szerbia

Szerbia és Magyarország már előrehaladott tárgyalásokat folytat a két ország közötti határ megnyitásáról. Ivica Dačić szerb külügyminiszter arról beszélt a Prva Televízió műsorában, hogy a magyar fél kezdeményezésére indult tárgyalások után már a szomszédos Horvátországot is megkeresték a határnyítás ügyében, de onnan nem érkezett még válasz. A miniszter ugyanakkor felhívta a figyelmet, hiú ábránd, hogy minden azonnal visszazökken a régi kerékvágásba, a vírus miatt a nyitással nagyon óvatosnak kell lenni. 

Ausztria

Az osztrák kancellár ezen a szerdán jelentette be, hogy Németországgal már sikerült megegyezni, hogy legkésőbb június közepén nyitják meg a közös határt, de előrehaladott tárgyalásokat folytatnak Svájccal és Liechtensteinnel is ebben az ügyben. Sebastian Kurz arról is beszélt a kormányülést követően, hogy reményei szerint a keleti szomszédok esetében is jó az esély, hogy rövid időn belül megszűnjön a határellenőrzés, ugyanakkor arra egyelőre nem lát esélyt, hogy az olasz-osztrák határon hasonló lazításra kerüljön sor. 

Németország

Amennyiben a járványhelyzet megengedi, Németország június közepéig fokozatosan felszámolja a határellenőrzéseket – jelentette be Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter. Első lépésben május 16-án Luxemburggal szemben törlik a korlátozásokat, illetve Ausztriával, Svájccal és Franciaországgal szemben is így járnak el. Ugyanerre törekszenek a Dániával közös határszakaszon. Amennyiben viszont súlyosbodik a helyzet, ismét szigorításokra kerülhet sor. 

Csehország

Csehországban a nyár közepére tervezik a határellenőrzés teljes eltörlését. Tomas Petricek külügyminiszter arról beszélt, hogy Ausztriával és Szlovákiával előrehaladott tárgyalások folynak ebben az ügyben.

Andrej Babiš miniszterelnök azt tartaná a ideálisnak, ha június 8-án vagy június 15-én nyitnák meg a határokat Ausztria és Szlovákia felé.

A kormányfő arról nem beszélt, hogy Németország felé mikor várható a határnyitás, azt viszont kijelentette, hogy szeretné, ha a csehek nem külföldön nyaralnának, hanem otthon költenék pénzüket, hogy ezzel is segítsék a gazdasági kilábalását.