Provident-kutatás: nagy kihívás a nyaralás az egyedülálló szülők számára

Utazás2024. jún. 26.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Minden második egyedülálló szülő megpróbálja idén biztosítani a gyereke számára a nyaralás élményét, ám ennek anyagi terheit jobbára egyedül viselik, szinte semmilyen segítségre nem számíthatnak. A legtöbben 150 ezer forintnál kevesebben tudnak erre a célra áldozni – derül ki abból az átfogó felmérésből, amely a Provident megbízásából készült az érintettek körében a vakációszezon küszöbén.

A Provident által készített kérdőívet közel 200 egyedülálló szülő töltötte ki. Az egyedülálló szülők közel fele tervez idén nyaralást, szinte kizárólag a gyerekkel együtt – derül ki a Provident megrendelésére készült országos felmérés eredményeiből.

Az egyszülős családban felnövő gyerekek bő 50 százaléka nem fog 2024-ben nyaralni, minden bizonnyal elsősorban anyagi okok miatt. 

Aki számára reális opció a nyaralás, azok közül háromból ketten belföldön vakációznának, és csupán minden hetedik egyedülálló szülő engedheti meg magának, hogy külföldi és belföldi nyaralásra egyaránt gondoljon. A relatív többség – a nyaralást tervező válaszadók mintegy harmada – 150 ezer forintnál kevesebbet tud, illetve fog a pihenésre áldozni, és csak minden ötödik egyedülálló szülő esetében lépi át a keret a 300 ezer forintot. A tipikus egyedülálló szülő a 31-50 éves nők közül kerül ki, városokban (de nem feltétlenül Budapesten) vagy községekben él. 

Viszonylag népszerű a megkérdezettek körében a táborozás, egyharmaduk számol ezzel a lehetőséggel. A többség a napközbeni (otthonalvós) táborokat részesíti előnyben, a tematikus programok között az első két helyen a sport- illetve a tánctáborok állnak, de a hittantáborok iránt is sokan érdeklődnek. A legtöbben 100 ezer forint alatt húzzák meg azt a határt, amennyit a gyerek táborozására tudnak költeni.


A nyári táborok és a közös nyaralás minden családnál előrelátó pénzügyi tervezést igényelnek. Aki egyedül van a gyermekével, vagy gyermekeivel, talán segítség nélkül nem is tudja fedezni ennek az anyagi feltételeit. Amikor a szeptemberi iskolakezdésen túlestünk, már akkor elkezdek félretenni a következő nyárra, mert tudom, hogy a fiatal gyermekeimnek ezek az élmények nagyon sokat jelentenek

– mondta a gyermekét egyedül nevelő Pozsonyi Réka, aki adminisztrátorként dolgozik. 

Hatból öten kizárólag saját erőből finanszírozzák a pihenést, legalábbis azok közül, akik válaszoltak a forrást firtató kérdésre. Az adatokból kiolvasható, hogy jellemzően nem is számíthatnak másra: a saját erő mellett egyedül a banki kölcsön szerepel, mint alternatíva, de ez sem mindig lehetőség az egykeresős családokban, hiszen az egyedülálló szülők nem mindig rendelkeznek a hitelképességhez elegendő jövedelemmel. 

Tudjuk, hogy az egyedülálló szülők számára a nyári szünet legalább akkora kihívást jelent, mint a tanév. A kutatás adatai szerint a nyaralás finanszírozásához a szülők felelősen és konzervatívan állnak. Kereskedelmi tanácsadóink az év egészében támogatják az egyedülálló szülőket is a pénzügyi tervezésben annak érdekében, hogy a lehetőségekhez képest minél többen biztosíthassák gyermeküknek a nyaralás élményét

fogalmazott Pálfalvi Márta, a Provident Pénzügyi Zrt. vállalati kapcsolatok és kommunikációs igazgatója.


Meg kell fontolni minden pénzügyi döntést. Mindig azt javasoljuk, hogy hitelt olyan termékre vagy szolgáltatásra érdemes felvenni, amely a későbbiekben is hasznos lesz, és valóban szükséges. Nem szoktuk tanácsolni, hogy nyaralásra vegyenek fel jelentősebb összeget, mert az élmény gyorsan elmúlik, de utána még sokáig fizetni kell a törlesztőrészleteket. Ki kell emelni az előtakarékosság fontosságát is, mivel biztonságot nyújt a váratlan kiadások esetén, és hozzájárul a háztartás pénzügyi stabilitásának megőrzéséhez

– tette hozzá Sulyok László, a Provident Pénzügyi Zrt. szenior kereskedelmi és ügyfélélmény vezetője.

Akik úgy érzik, hogy számukra az adott anyagi helyzetben az alacsony költségű, jellemzően önkormányzati szervezésű gyerektáborok jelentik a nyaralás legmegfizethetőbb módját, azoknak már most érdemes áttekinteniük a lehetőségeket, mielőtt a helyek esetleg betelnek. Az Eduline oktatási portál készített is egy tematikus összeállítást a kínálatról (https://eduline.hu/campus_life/20240604_olcso_nyari_taborok_gyerekeknek_2024_napkozis_tabor), és várható, hogy a következő napokban-hetekben is jelennek meg újabb ajánlatok az egyedülálló szülők számára is igénybe vehető költséghatékony megoldásokról.