Újabb korlátozásokat vezettek be Szlovéniában

Utazás2021. dec. 23.MTI
A rovat támogatója:

Újabb járványügyi korlátozásokat vezetnek be Szlovéniában az új típusú koronavírus omikron nevű változata miatt.

Nyilvános és sporteseményeken védettségi igazolással is legfeljebb 750-en vehetnek részt.

Azoknak, akik nincsenek beoltva vagy nem estek át a fertőzésen, 24 óránál nem régebbi negatív antigén gyorsteszttel vagy 48 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel kell rendelkezniük. Ez a szolgálatások igénybevételére is vonatkozik.

Szilveszterkor tilos lesz a szabadtéri gyülekezés.

A vendéglátóhelyek nyitva tartását újévre virradóra nem korlátozzák, de a vendégeknek - függetlenül attól, rendelkeznek-e Covid-igazolvánnyal -, belépéskor 12 óránál nem régebbi negatív vírustesztet kell felmutatniuk.

A rendelet az ünnepi időszakra azt is előírja, hogy a családi összejöveteleken legfeljebb három háztartás tagjai vehetnek részt. Javasolják, hogy előtte valamennyi, hat éven felüli személy tesztelje magát.

A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 245 897-en kaptak védőoltást, közülük 1 183 969-en már a második adagot is felvették.

Szlovéniában bár csökken a napi új fertőzöttek száma, a szakértők arra számítanak, hogy az omikron variáns megjelenése januárban újabb, ötödik hullámot hozhat magával.

A szomszédos, valamivel több mint négymilliós Horvátországban 

a legtöbb városban lesznek szabadtéri szilveszteri programok. A válságstáb engedélyezte a vendéglátóhelyek nyitva tartásának meghosszabbítását is szenteste és szilveszter éjszaka. A szállodák, éttermek és kávézók a jelenlegi éjfél helyett hajnali két óráig lehetnek nyitva.