Veszélyes, aktív vulkánok, amelyek csak úgy vonzzák a turistákat

Utazás2019. dec. 21.D.J.
A rovat támogatója:

Az, hogy 16 ember meghalt miután Új-Zélandhoz tartozó fehér-szigeti vulkán újra ráirányította a figyelmet arra, hogy milyen veszélyes lehet az aktív tűzhányók látogatása. Összegyűjtöttünk néhány helyet, ahova évről évre a veszély ellenére turisták tömegei utaznak el.

Merapi (Indonézia)

Amikor a Jáva-szigetén fekvő hegységből 2010 októberében másfél kilométeres magasságba lövelt a hamu 38 ember vesztette életét. Az aktív vulkán közel fekszik Yogyakartához, az ország egyik kulturális központjához. A várost évente mintegy 5 millió turista szokta felkeresni.

Erta Ale (Etiópia)

A helyiek a „füstölgő hegynek” nevezik. A különlegessége, hogy a kráternél egy állandó lávatavat lehet megtekinteni. A környék néhány filmest is megihletett: a 2010-es Titánok harcában például az alvilági táj megidézéséhez használták fel az Erta Ale-t. A vulkán legutóbb két éve tört ki.

Stromboli (Olaszország)

A Vezúv és az Etna után az ország harmadik leghíresebb tűzhányója. A csak hajóval megközelíthető Stromboli a világörökség részének számít. Van olya turistaút a hegy oldalában, amelyet le kellett zárni, mert túl veszélyes volt. A tűzhányót 1932 óta folyamatos kitörések jellemzik. A legutóbbira idén került sor: az erupció miatt egy 35 éves helyi férfi életét vesztette.

Sakurajima (Japán)

Ez az egyik legaktívabb vulkán a világon. Majdnem minden napra jut legalább egy kisebb kitörés. A közeli Kagoshima városában épp ezért már nem is lepődnek meg, ha a hamu ellepi az utcáikat. Érdekesség, hogy részben a vulkanikus tevékenység tette lehetővé, hogy a közelben megteremjen egy speciális növény: egy óriási retekfajta a Sakurajima Daikon, amelynek volt olyan példánya, amely a 30 kilót is elérte.

Eyjafjallajökull (Izland)

Ezzel a nehezen kimondható névvel 2010-ben sokat lehetett találkozni az újságok lapjain. A kitörése ugyanis lebénította az európai légiközlekedést. Úgy tartják, hogy a közeli Katla szinte bármelyik pillanatban „működésbe léphet”. Ez a hegy ugyanis általában 40-80 évente szokott kitörni, az utolsó nagy erupcióra viszont 1918-ban került sor.