Világhírű mesterség köti össze a windsori kastélyt, a Fehér Házat és az arab sejkek otthonait

Utazás2024. jan. 28.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Mi a közös az arab milliárdosok luxusotthonaiban, a Loire-menti kastélyokban, a washingtoni Fehér Házban, valamint a windsori palota kápolnájában és az Operaházban – a válasz Békés megye legnyugatibb településén és az itt 105 éve működő szőnyeggyártásban keresendő: Valamennyi felsorolt helyszín Békésszentandráson készült szőnyegekkel rendelkezik. A világhírű Békés-megyei szőnyegszövést most ultramodern múzeum mutatja be. Olyan interaktív élményközpont, amely gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt kikapcsolódást jelent.

Ha Szarvasra, Gyulára vagy Békéscsabára visz az utunk, kiváló kitérő a Békésszentandráson megnyílt Szőnyegmúzeum, amely felkeresése élménydús családi vagy baráti program lehet.

A két emeleten elhelyezkedő interaktív múzeum kiváló példája a világszerte népszerű edutainment módszernek, azaz a szórakoztatva oktatásnak, hiszen a bemutatót korosztályokra optimalizált, digitális játékok tarkítják.

A kiállítás pontosan tudja, hogyan lehet lekötni a fiatal generációk figyelmét, ezért bátran ajánlható a múzeum felkeresése akár alsótagozatos gyerekekkel is. A tárlatvezetés egy 3 dimenziós kis moziban indul, ahol 9 perc alatt rövid képet kapunk a nemzetközileg elismert szőnyegszövés múltjáról.

Ezt követően indul az interaktív „szőnyegszövés” és a múzeum látogatása, melynek során tárlatvezetést is lehet kapni. A békésszentandrási szőnyegszövést bemutató kiállításon tallózhatunk a különböző szőnyegminták között, okosfalon kiválaszthatjuk a motívumokat, majd egy okosasztalon kikeverhetjük a nekünk tetsző színeket. A történelmet kedvezők egy speciális digitális vonalzón és az azon elhelyezett monitoron görhethetik végig a szőnyeggyártás múltját.

A múzeum több lépésben mutatja be, hogyan lesz a  gyapjúból szőnyeg, ennek során megismerhetjük a szőnyegszövő gépeket, s megtudhatjuk, hogy a legmívesebb szőnyegek egy-egy négyzetméterét akár egymillió csomó alkothatja.

A Békésszentandráson készült szőnyegek díszitik többek között az Országház, a Magyar Állami Operaház vagy a Magyar Nemzeti Bank tulajdonában lévő Óvárosháza (ma Bölcs Vár) termeit. Számos külföldi intézmény is innen vásárolt szőnyeget, például a washingtoni Fehér Ház, több Loire-menti kastély, a windsori kastély, valamint luxusszállodák és milliárdos sejkek.

A múzeum meglátogatása után csodálatos környezetben, a Körös-parton lehet kávézni, mivel a kiállítóhely hotel- és wellness szolgáltatással is össze van kapcsolva.

Melegebb időben a teraszra is ki lehet ülni, és élvezni a páratlan szépségű épület és környezete látványát.