Egekben a Tesla-vezér prémiuma

Vállalkozás2020. jan. 28.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A Tesla részvényeinek árfolyama tavaly május óta háromszorosára emelkedett, amelynek köszönhetően a vállalat értéke meghaladja a 100 milliárd dollárt. Ennek a szintnek az elérése részvényvásárlási opciót nyitott Elon Musk számára.

A Tesla részvényeinek árfolyama tavaly május óta háromszorosára emelkedett, amelynek köszönhetően a vállalat értéke meghaladja a 100 milliárd dollárt - számol be a yahoo.com.

Ez az összeg magasabb, mint amennyi a Ford és a General Motors piaci értéke együttesen.

Az árfolyam rendkívüli mértékű emelkedése jó hír a részvényesek számára, egyben hatalmas pénzesőt hozhat a vezérigazgatónak, Elon Musk-nak.

vezérigazgató prémiumfeltételei között részvényvásárlási opció is van. Ennek értelmében a 100 milliárd dolláros piaci érték elérése megnyitja azt a lehetőséget, hogy a Elon Musk 350,02 dolláros darabonkénti áron 1,69 millió Tesla-részvényt vásárolhasson.

Amennyiben ezt megteszi, majd eladja a részvényeket, több, mint 371 millió dollárhoz (közel 113 milliárd forinthoz) jut.

A tranzakció feltétele azonban, hogy a vállalat tőzsdei kapitalizációja átlagának a következő hat hónapban is a 100 milliárd dolláros érték felett kell maradnia, illetve nem csökkenhet 100 milliárd dollár alá a következő 30 üzleti napon sem.

A tőzsdei kapitalizáció minden 50 milliárd dollárnyi további emelkedése újabb részvényjuttatási lehetőséget nyit meg a vezérigazgató számára. A következő évtizedben több, mint 50 milliárd dollárra tehet szert, amennyiben a Tesla tőkepiaci értéke elérné a 650 milliárd dollárt.

A harmadik negyedév során a Tesla meglepően magas, 143 millió dolláros nyereségről számolt be. A kiemelkedő eredmény táplálja azokat a reményeket, hogy a vállalat, amely az elektromos autók és napelemek mellett akkumulátoros energiatároló egységeket is gyárt, végre nyereséges szakaszba lép. Tőzsdei szereplésének első évtizedében ugyanis a Tesla többnyire veszteséges időszakokról számolt be. Az elmúlt év első felében 1,1 milliárd dollár ráfizetéssel működött.

Ez év elején a vállalat bejelentette, hogy 2019 negyedik negyedévében rekord számú, 112 000 járművet adott el, az év egészében pedig mintegy 367 500 darabot. A kaliforniai Palo Alto székhellyel működő Tesla korábban azt tervezte, hogy világszerte 360 000 – 400 000 autót fog értékesíteni.