Izgalmas hónapok előtt az MNB - nem változtak a kamatok

Elemzések2020. jan. 28.Harsányi Péter

A várakozásoknak megfelelően az MNB nem változtatott a mai kamatdöntő ülésén a monetáris kondíciókon. A fogyasztói árindex alakulása ugyan az elkövetkezendő hónapokban tartogathat némi izgalmat, hosszabb távon azonban fokozatosan visszatérhetnek az inflációs mutatók a 3 százalékos jegybanki célhoz.

Miről döntött ma az MNB?

A Magyar Nemzeti Bank a várakozásoknak megfelelően 0,90 százalékon hagyta az irányadó rátát. Nem változtatott a jegybank emellett a kamatfolyosón sem, az egynapos betéti kamatláb -0,05 százalékon, az egynapos hitelkamatláb 0,90 százalékon maradt. A jegybanki közlemény a döntés hátteréről ma délután 3 órakor jelenik meg.

Az elmúlt napokban az MNB ugyanakkor már két alkalommal is finomhangolta a pénzpolitikát. A legutóbbi két devizaswap tenderen 38, illetve 50 milliárd forinttal kevesebb ajánlatot fogadott el a jegybank, aminek hatására a bankrendszerbeli többletlikviditás 2185 milliárd forintra süllyedt. A fenti kismértékű szigorítás alapvetően forint erősítő hatású.

Izgalmas hónapok jöhetnek

Az év első hónapjaiban tetőzhetnek az inflációs mutatók. A fogyasztói árindex a magasabb olajáraknak és a bázishatásoknak köszönhetően átmenetileg magasabban alakulhat. Az év közepétől 2022 végéig ugyanakkor fokozatosan visszaereszkedhetnek az inflációs mutatók a 3 százalékos jegybanki cél közelébe.

Az MNB már többször hangsúlyozta, hogy óvatos megközelítést alkalmaz, és negyedévente, a friss inflációs prognózisok fényében módosít a kondíciókon. A jegybanki döntések eleve 5-8 negyedéves időtávon fejtik ki a hatásukat, aminek fényében nem várható éles reakció a Tanácstól az átmenetileg magasabb inflációs számok miatt.

Mögöttes okok

Az eurózóna és különösképpen Németország feldolgozóiparának zsugorodása visszahúzza az euróövezet növekedését. A Bundesbank tavaly decemberben gyakorlatilag lefelezte az idei évre vonatkozó növekedési előrejelzéseit: a német GDP 2020-ban 0,6 százalékkal bővülhet, szemben a tavaly júniusi 1,2 százalékos prognózisokkal.

Az alacsonyabb gazdasági növekedés mérsékli az inflációt az eurózónában, amely 2022 végéig az Európai Központi Bank 2 százalékos célja alatt maradhat.

Az alacsonyabb külső árdinamika visszafogja a hazai inflációs mutatókat, úgymint a belső kereslet magas bázisról történő enyhe mérséklődése is. Előbbi az iparcikkek visszafogott inflációján már látszik, utóbbi pedig a jegybanki előrejelzésekben tükröződik.

Következésképpen a jelenlegi monetáris kondíciók megfelelőek, így nem várunk változást az idei évben a pénzpolitikában. Legfeljebb a devizaswap tendereken keresztül módosíthatja a jegybank a likviditást a bankközi piacon.

Utóbbi kihat a BUBOR hitelkamatlábakra is, azonban nem várható akkora likviditásszűkítés idén, hogy a jelenlegi 0,2 százalékpontos szintekről egy számottevő emelkedés kibontakozzon. Maradhatnak tehát az alacsony hitelkamatlábak, továbbra is olcsón finanszírozhatják magukat a gazdasági és lakossági szereplők.