Közel 30 milliárd forintot ítéltek meg eddig a vállalkozások indítását segítő programban

Vállalkozás2021. jan. 23.H. É.
A rovat támogatója:

Már több mint 8 ezren igényeltek tőketámogatást a fiatalok és álláskeresők vállalkozóvá válását segítő programban. 6500 pályázat már támogatásban is részesült, közel 19 milliárd forintot ki is fizettek, ezzel is eredményesen ösztönözve az önfoglalkoztatóvá válást. A vidéki pályázók január végéig igényelhetik a 4,5 millió forintos tőketámogatást.

Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkárának tájékoztatása szerint az Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése programnak köszönhetően

2022-ig csaknem 8 ezer vállalkozás jöhet létre a kevésbé fejlett régiókban, mintegy ezer pedig a közép-magyarországi régióban. A támogatási keret nagyjából 3 ezer vállalkozás létrehozását segíti a 30 év felettiek, és közel 6 ezer vállalkozásét az e korhatár alattiak körében. Az összesen mintegy 45 milliárd forintból megvalósuló program nagymértékben hozzájárul a fiatalok és az álláskeresők hosszabb távú munkába állásához.

A vállalkozni szándékozóknak első szűrésként kompetencia-mérésen kell részt venniük, az összesen 17 ezer jelentkezőből több mint 13 ezren jutottak már el eddig. A képzésekbe közülük mostanáig több mint 10 ezren kapcsolódtak be, az elfogadott üzleti tervvel rendelkezők száma pedig meghaladja a 6 ezret. 

A program segítségével országosan mintegy 9 ezer fiatal és álláskereső találhatja meg a számítását önfoglalkoztatóként, növelve ezzel az egyéni vállalkozások számát.

A vállalkozó kedv ösztönzése és a foglalkoztatás bővítése a vírusválság hatásainak enyhítése érdekében rendkívül időszerű feladat – emelte ki Bodó Sándor.

Támogatási kérelmet kizárólag a benyújtás előtt legfeljebb 3 hónappal korábban alakult vállalkozások adhatnak be. A Magyar Államkincstár, Budapest és Pest megye esetében pedig az OFA Nonprofit Kft. 60 napon belül elbírálja a beérkezett kérelmeket, a kedvező támogatói döntés után pedig kifizeti az igényelt összeg felét.

Az államtitkár hozzátette, hogy a kevésbé fejlett régiókban a képzések hamarosan lezárulnak. A tőketámogatás iránti kérelmek benyújtására országszerte 2021. január 31-ig, Budapesten és Pest megyében pedig felfüggesztésig, de legkésőbb 2021. április 30-ig van lehetőség.