NGM: Indul a KKV Technológia Plusz Hitelprogram

Vállalkozás2024. ápr. 29.MTI
A rovat támogatója:

Újabb, a magyar gazdaságot, a kis- és közepes vállalkozásokat erősítő programot indít a kormány. Indul a GINOP Plusz program 1. prioritásához tartozó KKV Technológia Plusz Hitelprogram - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Kiemelték, az európai uniós forrásokból megvalósuló program keretei között a magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások (KKV-k)

0 százalékos fix kamat mellett igényelhetnek kedvező finanszírozást új fejlesztéseik és értéknövelő beruházásaik megvalósításához.A 155,54 milliárd forint keretösszegű program a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által kialakított MFB Pont Plusz hálózaton keresztül, az MBH Bank és a Gránit Bank megjelölt fiókjaiban lesz elérhető - írják a közleményben.

Hangsúlyozták, a hitelprogram célja a magyarországi KKV-k termelékenységének és hozzáadott értékének növelése a technológiai és szervezeti megújítás támogatásán keresztül. További cél a vállalkozások korszerű termék- és szolgáltatásfejlesztési képességének megteremtése, bővítésének támogatása, lehetővé téve energiahatékonysági beruházásokat is.

A pályázó vállalkozások ügyletenként 10 millió és 100 millió forint közötti hitelösszeget igényelhetnek, a teljes futamidő alatt fix, 0 százalékos ügyleti kamat mellett.

A hitel Budapest kivételével az ország egész területén felhasználható, a keretösszeg legalább 65 százalékából pedig a négy leghátrányosabb helyzetű régióban, azaz a Dél-Alföldön, a Dél-Dunántúlon, az Észak Alföldön, illetve Észak-Magyarországon projektet megvalósító vállalkozások részesülhetnek - írták.

A Nemzetgazdasági Minisztérium kiemelt feladatának tekinti, hogy ezek a források a lehető leghamarabb elérhetőek legyenek, és hozzájáruljanak a hazai KKV-k megerősítéséhez és a nemzetgazdasági célok eléréséhez.

A kormány célja, hogy 2024-ben újraindítsa, 2025-ben pedig tovább emelje a gazdasági növekedés ütemét, ennek elérését támogatja a KKV Technológia Plusz Hitelprogram is. Az igényléshez szükséges további információkat és a hitelprogram felhívását az MFB, illetve a kormány honlapján érhetik el az érdeklődők - tájékoztatott az NGM.