A 10 lóerős amerikai álom: 1905 Cadillac Model F + VIDEÓ

Autó2024. ápr. 7.Növekedés.hu

Íme, a Cadillac Múzeum legidősebb klasszika: Cadillac F-modell 1905-ből. Hogyan indult útjára a márka? Mivel kellett megküzdenie, hogy az USA autóiparának csúcsára törhessen? Cikkünkben ennek járunk utána!

Több mint 120 éves történelme során a Cadillac mindig is az innováció és luxus jelképe volt. Az 1950-es évekre nem csupán státuszsztimbólummá vált, de az "amerikai álom" guruló megtestesítőjévé nőtte ki magát. 

Hogyan indult útjára a márka? Mivel kellett megküzdenie, hogy az USA autóiparának csúcsára törhessen? Cikkünkben ennek járunk utána! 

Fotó: Ferencz Péter / Klasszik Kasztni

A cég története 1902-ben kezdődött, mikor Henry M. Leland a korábbi Henry Ford Motor Company (Henry Ford második vállalkozása) maradványaiból megalapította a Cadillac-et. Első típusa, az A-modell, még szinte egyezett a korábbi Ford A modellel, viszont rövidesen hatalmas fejlesztésekbe kezdtek. 

A törökbálinti Cadillac Múzeumban őrzött 1905-ös F-modell már egy jóval fejlettebb konstrukció volt, viszont sokban eltér a mai autóktól. Jogos lenne például az a feltételezés, hogy a sofőr előtt a motor helyezkedik el, pedig ott valójában a hűtő található. Az 1,6 literes, kb. 9-10 lőerős erőforrást a két üléspad közé szerelték és csak kézi erővel, kurblizással lehetett beindítani. 

Nézze meg Ön is a Klasszik Kasztni bemutatóját, járja körbe ezt a gyönyörűen restaurált luxus "motorizált hintót" és ismerj meg az egyik leghíresebb autógyártó korai történetét: