Életet mentettek a magyar katonák az EUFOR-ban

Hírek2024. ápr. 7.Növekedés.hu

Szombat hajnalban a bosznia-hercegovinai Biztonsági Minisztérium két eltűnt turista megtalálásában kérte az EUFOR nemzetközi misszió segítségét - írja a Honvédelem.hu.

Az EUFOR parancsnoka, dr. Sticz László vezérőrnagy döntése alapján az EUFOR egyik H145M helikoptere magyar pilótákkal, valamint holland és olasz katonákkal a fedélzeten, hőkamerákkal felszerelve az eltűntek felkutatására indult.

A légi mentés sikeres volt, egy hegycsúcson megtalálták a turistákat. A Magyar Honvédség EUFOR misszióba biztosított, légi egészségügyi evakuációra (MEDEVAC-ra) felszerelt és berendezett H145M helikoptere, magyar személyzettel a helyszínre repült, és kiemelést követően a szarajevói táborba szállították őket.

Az EUFOR Egészségügyi Központjában szolgálatot teljesítő magyar szakemberek folytatták a sérült civilek ellátását, akiket ezt követően egy szarajevói kórházba szállítottak.

A bosznia-hercegovinai EUFOR missziót 2024-ben magyar parancsnok, dr. Sticz László vezérőrnagy vezeti, a Magyar Honvédség adja idén a helikopteres és légimentési képességet is. A mentőakció sikerét az EUFOR speciális képességei – köztük a holland és olasz éjszakai felderítés, a magyar hajózó és egészségügyi csoport, valamint az Egészségügyi Központ magyar személyzete – összehangolt és professzionális szolgálata adta.