A '90-es évek egyik legáhítottabb sportautója - 2001 Mercedes-Benz SL500 (R129) + VIDEÓ

Autó2024. jún. 1.Tarsoly Bálint

"Ez nem egy bevásárlószatyor, ez egy autó"

Korábban már írtunk a Mercedes valaha gyártott legjobb S osztályának tekintett W126-os szériájának egy kései példányáról, egy 1990-es 300SE limuzinról. Ebben a cikkben egy pár évvel fiatalabb sportos kabriót hozunk el Önnek, ami 20+ éves kora ellenére is legalább olyan jól néz ki, mint újkorában. Íme, egy 2001-es optikai tuningos SL500! 

Az R129-esek az 1971 és 1989 között gyártott R107-es szériát váltották fel. Fotó: Ferencz Péter/ Klasszik Kasztni

A német márka az 1980-as évek első felében kezdett bele egy GT fejlesztésébe, amivel az addigra már jócskán elöregedett R107-est szerette volna leváltani. Az 1989-es Genfi Autószalonon mutatkozott be az új R129-es széria, ami nem csak merőben friss és korszerű megjelenésével, de felszereltségével is nagy sikert aratott. 

Erőforrás tekintetében többféle sorhatos, V6-os V8-as és V12-es motor közül lehetett választani. A legkisebb egy 2,8 literes soros, hathengeres változat volt, míg a legerőteljesebb egy 7,3 literes V12-es AMG erőforrás volt. A hagyományos ötfokozatú kézi váltó mellett a vásárlók négy- és ötfokozatú 4G-Tronic automataváltók közül is választhattak. 

A motorválaszték a 2,8 literes sorhatostól egészen a 7,3 literes V12-es erőforrásig terjedt. Fotó: Ferencz Péter/ Klasszik Kasztni

A modell népszerűségét tovább növelte, hogy színészek és közszereplők körében is népszerű volt, köztük Harrison Ford és Diana hercegné is rendelkezett egy saját példánnyal.

A wales-i hercegné állítólag 1991-ben polgárpukkasztó szándékkal cserélte le Jaguar XJS sportkocsiját. Mivel an angol királyi család akkor és azóta is csak hazai gyártmányok típusaiban mutatkozik, a rákövetkező évben meg kellett válnia tőle. Persze a köztudat nem feledkezett meg róla, ezért az R129-est időnként "Diana Mercedes" néven is szokták emlegetni. 

A széria főtervezője Bruno Sacco volt. Fotó: Ferencz Péter/ Klasszik Kasztni

A Klasszik Kasztni csatornájának adott videóinterjújában ennek a 2001-es példánynak a tulajdonosa elárulta, hogy, akárcsak a W123-ast, W124-est és W126-ost, az R129-est is a Mercedes sztártervezője, Bruno Sacco vázolta fel.

"Ez nem bevásárlószatyor, ez egy autó". Az autó bukókerete kevesebb mint 1 mp alatt csapódik fel. Fotó: Ferencz Péter/ Klasszik Kasztni

Egyes elmondások szerint Sacco nem szerette volna elcsúfítani az autó formatervét egy fixen rögzített bukókerettel, ezért a stuttgarti mérnökök megalkottak egy lehajtható változatot, ami gombnyomásra, illetve nagyjából 1 másodperc alatt automatikusan felcsapódik, ha a hátsó kerekek elhagyják a földet.

Azon túl, hogy ez egy rendhagyó újításnak számított, állítólag ekkor hangzott el Sacco azon kijelentése is, hogy "Ez nem egy bevásárlószatyor, ez egy autó!"A W113-as Pagodához hasonlóan ezek a típusok is egy levehető keménytetővel érkeztek, amiket indulás előtt le lehetett venni. 

Nézze meg ennek a fehér Stuttgarti Csillagnak a bemutatóját, ismerje meg kövelebbről az R129-eseket és derítse ki, hogy mit takar az "optikai tuning" egy kései példányon:


Önnek volt vagy vezetett már ilyen Mercedes-t? Írja meg nekünk véleményét és tapasztalatait!