A Mi Autónk. Így indult a Suzuki magyarországi története + VIDEÓ

Autó2024. jún. 22.Tarsoly Bálint

1992. október 5-én gördült le az első Magyarországon gyártott Swift a Suzuki esztergomi gyártósoráról.

Az 1990-es évek nem csak politikai és társadalmi értelemben, de az ipar és mobilitás szempontjából is hatalmas változást hoztak az ország mindennapjaiba. Míg a szocialista időszakban hazánk feladata a buszok, teherjárművek és kétkerekűek gyártása volt, '92-ben már két "nyugati" autómárka is szerelt személyautókat Magyarországon. 

Az első Magyarországon gyártott Suzuki Swift a Közlekedési Múzeum raktárában. Fotók: Háfra Zsolt/ Klasszik Kasztni

Közel 70 év kihagyás után (a Hódgép Pulijaitól eltekintve) 1992. márciusában készült el az első "magyar" személyautó, az Opel Astra első generációja, amiről egy korábbi cikkünkben már írtunk. Alig 7 hónappal később újabb mérföldkőhöz érkeztünk: Elkészült az első "magyar Swift", melynek példányai a mai napig az utcakép szerves részét alkotják. 

A Klasszik Kasztni csatornájának adott videóinterjújában a Közlekedési Múzeum múzeológusa, Hídvégi János elárulta, hogy "A Mi Autónk" szlogennel forgalmazott Swiftet a világ több pontján más és más néven kínálták. 

Amire mi "magyar Swiftként" tekintünk vissza, azt Suzuki Cultus, Subaru Justy és Maruti Esteem néven is árulták. Sőt, Kanadában Pontiac Firefly-nak hívták, az USA-ban pedig Geo Metro néven kabrió kivitelben is meg lehetett rendelni. 

Az első Swift még ma is olyan nagyszerű állapotban van, hogy akár szalonautónak is hihetnénk. Fotók: Háfra Zsolt/ Klasszik Kasztni

Annak ellenére, hogy a Swiftet népautónak szánták, a KGST modelleknél jelentősen drágább volt. Hídvégi Úr visszatekintése szerint a kezdeti időszakban a 3 hengeres, 1.000 köbcentis változat 730.000 forintba került, míg a választék csúcsán elhelyezkedő kivitelért már 850.000 forintot kértek.

Mivel a hazai vásárlók ilyen mértékű kiadásokra nem voltak felkészülve, ezért egy hitelrendszert építettek fel, ami lehetővé tette, hogy a lakosság tömegesen hozzájuthasson a típushoz. 

Nézze meg a múzeum raktárában készült kisfilmet, ismerje meg a Suzuki magyarországi történetét és nézze meg testközelből a '90-es évek egyik vágyott klasszikusát:

Önnek volt vagy vezetett már Swiftet? Írja meg nekünk emlékeit és tapasztalatait!