A magyar Tesla is lehetett volna: Íme, a Puli! + VIDEÓ

Autó2024. máj. 19.Tarsoly Bálint

A '73-as olajválság hatására született meg a "Pokol kutyája" néven is emlegetett Hódgép Puli.

Annak ellenére, hogy a KGST-ben Magyarország feladata buszok, haszonjárművek és motorok gyártása volt, az 1980-as években mégis belevágtunk egy városi kisautó szerelésébe. Így született meg a Puli, ami dízel és elektromos hajtáslánccal is elérhető volt.

Dízel és elektromos Puli a Közlekedési Múzeum raktárában. Háttérben egy Magosix, Renault R16 és Kispolszki. Fotó: Háfra Zsolt / Klasszik Kasztni

A Klasszik Kasztni csatornájának adott videóinterjújában Hézser Péter, a Közlekedési Múzeum restaurációs osztályának vezetője elárulta, hogy az 1973-as olajválság hatására több európai autógyártó is belevágott kistermetű, kisfogyasztású személyautók tervezésébe.

A Puli sztorija Teddy Marson francia befektetővel kezdődött. Több márkát is felkeresett egy törpeautó ötletével, de elutasították. Végül 1986-ban a hazai Technoimpex-szel kezdte meg a közös munkát és el is készült az első három "City Hungi" prototípus. 

A dízeles Puli motorja. Fotó: Háfra Zsolt / Klasszik Kasztni

A Pulik sorozatgyártása nagyjából egy évvel később, a mezőgazdasági gépeket és repülőterek kiszolgáló egységeiben használt járműveket gyártó HÓDGÉP-nél dízelmotoros változatokkal kezdődött meg. Ezeket a példányokat egy 273 köbcentis japán Yanmar erőforrással látták el, amit korábban fűnyírókba és aggregátorokba szereltek (!)

Sajnos ez a motor elég kisteljesítményűnek bizonyult, a korszak környezetvédelmi előírásainak sem felelt meg, ráadásul borzasztóan hangos is volt, ezért a "Pokol kutyájaként" kezdték emlegetni.

A Közlekedési Múzeum raktárában őrzött eletromos Puli. Fotó: Háfra Zsolt / Klasszik Kasztni

Pár évvel később mutatkozott be a Puli elektromos változata, ami a dízeles testvérnél már halkabb volt, viszont az e-hajtással új probléma merült fel: A hatótáv kérdése. A (fedett utasterű) kisautó öntömege 650 kg volt, melyből 400 kg-ot maguk az ólom akkumulátárok tettek ki. 

A Pulikban több szocialista jármű alkatrészeit is megtalálhatjuk. Fotók: Háfra Zsolt / Klasszik Kasztni

A jármű 60 Voltos működését 6 darab akkumulátor biztosította, melyek közül kettőt a géptest elejében, nyolcat pedig a csomagtartó alatt helyeztek el. Ezek mellett egy, a fedélzeti rendszerek, pl. lámpák, irányjelzők, stb. működtetését egy további 12 V-os egység biztosította, amit a nagy akkupakkról töltöttek. 

Hézser Úr elmondta, hogy annak idején neki is volt egy saját elektromos példánya, amit napi szinten,  évszaktól függetlenül használt. Bár a mai napig rajong a típusért, hozzátette, hogy a hatótáv télen kb. a felére, töltésenként nagyjából 30-50 km-re csökkent. 

Nézze meg az alábbi kisfilmet, ismerje meg a Puli műszaki részleteit és fedezze fel a rövid életű magyar e-autó történetét:

Önnek volt vagy utazott Pulival? Írja meg nekünk!