Csehszlovák ambíció, moszkvai vétó: A Škoda 120 története - Videó

Autó2024. ápr. 14.Tarsoly Bálint

Vízforralónak csúfolták, mára kedvelt hobbiautóvá nőtte ki magát a farmotoros limuzin.

Az 1970-es évek második felében a Škoda szeretett volna belevágni egy új modell gyártásába, ami felválthatta volna az akkor már elavult 100-as és 110-es típusokat. A csehszlovák tervezők egy akkor teljesen újszerű, orrmotoros konstrukciót álmodtak meg, viszont a véglegesített szériamodell a korábbiakhoz hasonlóan farmotort és hátsókerékhajtást kapott. Így születettek meg a '80-as évek egyik legismertebb keleti autói, a Škoda 105-ös és 120-as.

Fotó: Ferencz Péter / Klasszik Kasztni

Jogosan merül fel a kérdés, hogy a mérnökök miért adták fel ambiciózus ötleteiket, amik akkor a KGST kínálatában abszolút újszerűnek számítottak volna? Egyes állítások szerint pont emiatt vétózta meg Moszkva a tömegtermelést, mivel jóval fejlettebb lett volna, mint a Szovjetunió saját kínálata.

A fenti képen látható 1989-es Škoda 120-as tulajdonosa a Klasszik Kasztni csatornájának adott videóinterjúban elárulta, hogy a közhiedelemmel ellentétban a farmotoros limuzin rendszeres és szakszerű karbantartás mellet nem forralja a vizet, sőt, hosszabb hétvégi kirándulásokat is gond nélkül meg szokott tenni vele. 

Önnek is volt 120-as Škodája? Milyen emlékei fűződnak a típushoz?

Nézze meg ennek a gyárinál is szebben restaurált klasszikusnak a bemutatót és induljon egy nosztalgikus autóútra: