Így muzsikálnak a Honvédség nemrég érkezett pusztítói, fotókon az új fegyverrendszer

Belföld2024. jún. 10.Kovács Dániel

Megkezdte a felkészítést a Magyar Honvédség a Hirtenberger Defence Systems (HDS) által gyártott 120 mm M12 vontatott aknavető és tűzvezető rendszerrel - tudta meg a Növekedés.hu a Honvédelmi Minisztériumtól. Ez a Magyar Honvédségben új képességet teremt és alkalmas páncélozatlan, illetve könnyen páncélozott célok leküzdésére.

Megkezdte a felkészítést a Magyar Honvédség a Hirtenberger Defence Systems (HDS) által gyártott 120 mm M12 vontatott aknavető és tűzvezető rendszerrel - tudta meg a Növekedés.hu a Honvédelmi Minisztériumtól.

A Magyar Honvédség részére ezzel olyan, a kor követelményeinek megfelelő, korszerű tűztámogató képesség, eszköz biztosítása a cél, amely lehetővé teszi egy lövészzászlóalj tevékenységének hatékony mélységi támogatását – hagyományos repeszgránáttal – legalább 8 kilométeres távolságig.

Mint kiderült, az új fegyverrendszer 2024. március közepén került ki a csapatokhoz, a gyártói felkészítésen az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár, 1. Gránátos Zászlóalj, Harctámogató század katonái, illetve a Magyar Honvédség részéről kijelölt személyek vettek részt. A felkészítés március végén a Bakonyban éleslövészettel zárult.

Ezt követően Hódmezővásárhelyen megkezdődtek a szakcsoportos felkészítések, amelyen a tűzvezető raj, a bemérő raj és a két aknavető szakasz június közepéig párhuzamosan vesz részt.

 A fegyverrendszert már Ausztria és Litvánia hadereje is rendszeresítette - tudtuk meg a minisztériumtól.

A 120 mm-es vontatott aknavető, aknavető lőszerek és a hozzá kapcsolódó tűzvezető rendszer beszerzésére a Magyar Honvédség 2021-ben kötött szerződést a Hirtenberger Defence Europe GmBH-val. A megrendelt termékek leszállítására a gyári és átvételi minőségi tesztek, valamint a kiképzések végrehajtását követően került sor.

 Megteremtettük a hazai kapacitásokat

 2019-ben jelentette be a magyar kormány, hogy megvásárolja az ausztriai székhelyű, 1860-ban alapított Hirtenberger Defence Systems vállalatot. A Bécstől harminc kilométerre fekvő hadiipari gyár több mint fél évszázada Európa egyik meghatározó, aknavetőket és gránátokat gyártó üzeme A HDS termékeinek legnagyobb megrendelői között találjuk a német, a holland, a belga és a francia haderőt.

A HDS 60, 81 és 120 milliméteres űrméretben gyárt gránátokat, mindemellett korszerű digitális rendszereket is fejleszt, így hazánk egy csapásra egy modern gépsorokkal felszerelt, magas színvonalon képzett személyzettel és mérnöki gárdával felvértezett termelőegység birtokosa lett. A tulajdonosváltással párhuzamosan megkezdődött a gyár Magyarországra történő áttelepítésének előkészítése.

A Honvédség a magyar állami tulajdonba került Hirtenberger 120 milliméteres M12-es vontatott aknavetőjét fogja rendszeresíteni a hozzá tartozó pótkocsikkal. Ennek eredményeként a magyar haderő vélhetően nemsokára komoly gyalogsági tűztámogató képességekkel fog rendelkezni.

Erre szükség is volt, hiszen, 120 milliméteres aknavetővel a magyar haderő azóta nem rendelkezett, hogy leszerelték a szovjet M1943-as aknavetőket. Ezt a képességet ráadásul most egy másik fegyverrendszerrel is pótolja a Honvédség.

A képességfejlesztés szükségességét indokolja a rendszeresített kisebb kaliberű, korábbi szovjet gyártmányú eszközök kiváltása, valamint a meglévő modernebb eszközök mennyiségének növelése.

Új képesség született

Az M12 egy teljesen „hagyományos” kialakítású 120 mm-es aknavető, amely egy vetőcsőből, egy villaállványból, valamint egy talplemezből áll. A könnyebb mozgatás érdekében egy egytengelyes utánfutó is tartozik hozzá, amelyről – gyakorlott személyzettel – 45 másodperc alatt lehet letelepíteni és tűzkésszé tenni az aknavetőt. Az aknavető tömege, utánfutóval együtt, mintegy háromnegyed tonna.

A 120 mm M12 vontatott aknavető a lövészzászlóaljak fő, megosztott irányzású, tűztámogató eszköze, amely meredek röppálya alkalmazásával alkalmas a különböző egyes és csoportos, páncélozatlan, illetve könnyen páncélozott célok leküzdésére, az ellenséges erők építményeinek rombolására, valamint világítási és ködösítési feladatok végrehajtására.

Az eszköz biztosítja a lövészzászlóalj közvetlen tűztámogatását – a minimális és maximális lőtávolsága között – a zászlóalj felelősségi területén. Az aknavető által biztosított képesség a Magyar Honvédségben új képességet teremt, a szovjet relációban beszerzett azonos típusú minőségileg és technikailag amortizálódott aknavetőket váltja fel - fogalmaz a Honvédelmi Minisztérium.