A Groupama az Év Biztosítója

Biztosítás2020. okt. 26.Bódy Géza
A rovat támogatója:

Negyedik alkalommal, az idén is elnyerte a Groupama Biztosító a MoneyMoon Awards-on az Év Biztosítója elismerést. A biztosítási eszközalap kategóriában a társaság hat eszközalapja is az első helyen végzett – mondta a Növekedés.hu-nak a Groupama Biztosító Befektetési és Kockázatkezelési főosztályvezetője. Mocskonyi Péter arról is beszámolt, hogy megkapták a Legjobb Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díjat is.

Hogyan történik az értékelés MoneyMoon Awards-on?

A MoneyMoon független pénzügyi tanácsadó cég 2011-ben életre hívott díja, mára ezer hazai biztosítói eszközalap teljesítményét vizsgálja. A 23 kategóriában az értékelés során különböző időtávokon értékelik a hozam és kockázati mutatókat. Az értékelés főbb szempontja az árazás mellett elsősorban a szolgáltatás minősége. Négy éve díjazzák az egyes biztosítótársaságok lakás-, utas-, gépjármű-, valamint baleset- és egészségbiztosítási termékeit is.  

Mocskonyi Péter

Idén hat eszközalapjuk is kategória győztes lett, milyen teljesítményeket értek el a Groupama Biztosító eszközalapjai az értékelt időszakban?

Az euró alapú részvényes eszközalapunknál valóban stabil és erős a teljesítmény: a Covid váság ellenére az elmúlt két évre visszamenőleg, de indulástól is 10 százalék feletti éves befektetési hozamot ért el az alap, mindezt főbb részvénypiaci referenciaindexeknél kisebb ingadozás mellett. Az Ingatlan eszközalapunk a kedvező megítélést vélhetően a hosszabb időtávon is nagyon kiegyensúlyozott, megbízható teljesítményének köszönhette. Büszkék vagyunk a tavaly indult abszolút hozamú alapunkra is, amely szintén dacolt a válsággal, mind indulástól számítva, mind a rövidebb időtávokon 8 százalék feletti évesített teljesítményt láthatunk. Örülünk, hogy a hosszútávú állampapíros eszközalapok tekintetében is sikerült kiemelkedő teljesítményt elérni, hiszen itt köztudottan nagy a verseny a biztosítók között. Végül ne feledkezzünk el a „klímatudatos” részvényalapunkról se, ahol a visszamenőleges teljesítmény szintén nagyon erős, még ötéves időtávon is évi 15 százalék felletti a hozam.

Bácsfalvi Mihály, gazdasági és informatikai vezérigazgató-helyettes, Alexandre Jeanjean startégiai vezérigazgató-helyettes,
Mocskonyi Péter, befektetési és kockázatkezelési főosztályvezető (Fotó: MoneyMoon)

A KGFB-piacon mi az a plusz szolgáltatás, amely meghozta a sikert?

A gépjármű-felelősségbiztosítások terén a piac szabályozottsága miatt nehéz kiemelkedni a többi versenyző közül.

Magasabb szolgáltatási színvonallal lehet versenyelőnyt teremteni, amit a Groupama Biztosító a KGFB-termék mellé kínált ingyenes gépjármű asszisztencia szolgáltatásunk nyújt.

Ezzel a plusz szolgáltatással nem csak a kárrendezés során segítünk ügyfeleinknek, hanem kár esetén azonnali segítséget is küldünk a bajbajutottaknak, extra költségek nélkül.

A legnagyobb elismerésként természetesen Az Év Biztosítója 2020 díj elnyerésére tekintünk.

Ez azt mutatja, hogy nem csak egy-egy kategóriában tudunk a legjobbak lenni, hanem azt is, hogy összességében is a legerősebb teljesítményt nyújtottuk a hazai biztosítók között.

Azzal, hogy 2014, 2018 és 2019 után az idén is elnyerték az „Év Biztosítója” elismerést, mekkora a felelősség és a kihívás?

A kihívás óriási és hatalmas csapatmunkáról van szó, amelyhez kiváló befektetési partnerek párosulnak. A folyamatosan magas és stabil teljesítményben, illetve az ügyfeleinkkel való együttműködésben látom a siker zálogát.

Mennyire nehéz ebben a mostani hektikus pénz- és tőkepiaci befektetési környezetben megtartani az ügyfeleket?

A koronavírus természetesen minket is kihívások elé állított. A tavaszi víruspánik erősebb volt a mostaninál, ám ez nem párosult az életbiztosítások tömeges visszavásárlásaival.

Elmondható, hogy ügyfeleinkben a hűség és a bizalom megmaradt a társaságunk iránt.

Utólag ebből az a következtetés is levonható, hogy válságálló és jó termékeink vannak.

Hogyan tovább?

A többi rangos elismerés mellett óriási kihívás, hogy az „Év biztosítója” vagyunk. Az, hogy immár negyedszer, úgy gondolom, nem csupán a szerencsén múlik. A titok abban rejlik, hogy egy pillanatra sem szabad hátradőlnünk. A befektetések aktív kezelése továbbra is a fókuszban marad, és bízom benne, hogy újra és újra sikerül bizonyítanunk, illetve továbbra is elégedettek maradnak szolgáltatásainkkal az ügyfeleink.