Vége az OKJ-s képzéseknek - Nagyon sokan jelentkeznek az utolsó tanfolyamokra

Elemzések2020. okt. 27.Kis Judit

Azok az intézmények, amelyek eddig zömében OKJ-s képzéseket indítottak, idén különösen nehéz helyzetbe kerültek a koronavírus és a 2021-től életbe lépő új rendszer miatt. Jövőre a piacképes és gyorsan elvégezhető online képzésekre kerülhet a hangsúly, de a változások miatt sok felnőttképző bezárhat, vagy csak takaréklángon működhet tovább jövőre - vélekedik az a két képzési szakértő, akiket a 2021-től a régi OKJ-képzéseket felváltó, új felnőttképzési rendszer kapcsán arról kérdeztünk, hogyan hatnak az átalakítások a piaci alapon működő képző cégekre.

Szabó Andrea, a tanfolyamOKJ.hu tanfolyamkereső, felnőttképzés-közvetítő oldalának szerkesztője a növekedés.hu-nak elmondta: a felnőttképzők már csak december 31-ig indíthatnak OKJ képzéseket, ezért

jelentősen megnőtt a jelentkezők száma az idén induló, rövidebb idő alatt elvégezhető OKJ képzésekre.

A tanfolyamok nagyon gyorsan megtelnek, és már csak néhány csoportot tudnak indítani idén az iskolák.

A tanfolyamOKJ.hu – amelyen több mint 50 oktatási intézmény 1250 tanfolyama közül válogathatnak a tanulni vágyók 53 városban – tapasztalatai szerint

a fokozott érdeklődésre való tekintettel a felnőttképzők lehetőségeikhez mérten igyekeznek több őszi csoportot is indítani a tanulni vágyóknak.

Sajnos azonban a későn eszmélők könnyen lemaradhatnak a kiszemelt képzésekről – mondja Szabó Andrea.

Tremmel András, a 2007 Kapos Felnőttképző Központ ügyvezetője elmondta, cégük kizárólag a szabadpiacon tevékenykedik, és jelenleg 40 különböző képzést kínálnak, keresletorientáltan.

Az utolsó, régi rendszerű OKJ-s képzéseikre a korábbiakhoz képest csaknem dupla annyian jelentkeztek, a legnépszerűbb képzések az év végi hajrában az aranykalászos gazda, a kozmetikus, és általában az építőipari tanfolyamok.

A szépeségipart, mint az egyik legnépszerűbb képzéscsoportot Szabó Andrea is megemlítette, emellett úgy látják,

az informatika, valamint a kereskedelem és a vendéglátás is nagyon keresett.

Kiemelten népszerű a mindössze általános iskolai végzettséghez kötött targoncavezető és az óvodai dajka tanfolyam – fűzte hozzá.

Szabó Andrea kitért arra is, hogy mivel az új szakmajegyzékből számos szakma kikerült, ezekre a képzésekre is megnőtt a kereslet. Ilyen például a méhész, a kutyakozmetikus, a lakberendező, a személy- és vagyonőr, a bérügyintéző vagy a PLC programozó.

Sok felnőttképző helyzete bizonytalan

A piaci alapon működő képzőközpontok csak munkaerőpiaci szakmai képzéseket tarthatnak a jövőben. Arra a kérdésre, hogy ez milyen hatással lesz a képző intézmények piacára, Szabó Andrea elmondta:

azok az intézmények, amelyek eddig zömében OKJ-s képzéseket indítottak, idén különösen nehéz helyzetbe kerültek.

Egyrészről meg kell küzdeniük az OKJ képzésekre irányuló megnövekedett igényekkel, másrészről fel kell készülniük a jövő évre az új képzések engedélyeztetésével.

Bár a jelenlegi információk szerint a felnőttképzésben korlátozás nélkül annyi specializáció és részszakképesítés jelenhet meg, amennyit a munkaerőpiac indokol, a megjelent képzési jegyzéken kívül egyelőre nincs pontos információ, milyen képzéseket lehet majd 2021-től rugalmasabb, tanfolyami rendszerben indítani.

Emiatt sok felnőttképző működése bizonytalanná vált, és idén befejezi a működését – mondta Szabó Andrea.

Úgy vélte: azok az intézmények, amelyek egyéb szabadpiaci képzést is indítottak, nagyobb hangsúlyt helyeznek jövőre ezekre a képzésekre, emellett egyre több iskola indít gyorsan elvégezhető piacképes online képzéseket.

A piaci képző cégek átállási stratégiáját firtató kérdésre Tremmel András elmondta:

a cégek készülhetnek a beszűkült piacra, hiszen az alapképzések szervezéséből, ami a piac 80, de inkább 90 százalékát jelenti, az állam kizárja a magáncégeket.

Elbocsátások, cégbezárások, takaréklángon tovább üzemelő cégek várhatók. A szakmát tanulni vágyó felnőttek meg majd szembesülnek az állami képzők szolgáltatási kínálatával és színvonalával

fogalmazott.

A vizsgaszervező jogosultságok csak később járnak le 

A korábbi, több mint 700 szakmánál jóval kevesebbet hirdethetnek meg a piaci alapon működő képző központok, és a 174 alapszakma oktatása a szakképző intézményekhez kerül.

Arra a kérdésre, hogy hogyan befolyásolja működésüket, hogyan készülnek az új rendszerre, Tremmel András kifejtette: nem készülnek, mert annyira leterheli őket a jelenlegi, megnövekedett létszám és csoportok.

Mivel többnyire éves képzéseink vannak, ezért 2021 végéig, illetve a 2022 decemberig élő vizsgaszervező jogosultságaink lejártával nézzük majd meg, mit tehetünk az új rendszerben

emelte ki.

Szabó Andrea a vizsgaszervezéssel kapcsolatban elmondta: további szigorításként a munkaerő-piaci felnőttképzésben el fog válni az oktatás és a vizsgáztatás. Míg most az iskolák is megszervezhetik a vizsgákat, és a tanulók a megszokott környezetükben adhatnak számot a tudásukról,

a jövőben a felnőttképzők csak tanúsítványt állíthatnak ki, a szakképesítést igazoló bizonyítványhoz akkreditált vizsgaközpontban kell majd vizsgázni.

Ez a változás szerinte ugyanakkor leginkább a tanulók számára jelent majd nehezítést.

Tremmel András azt mondja, nem érinti hátrányosan a képzőket az oktatás és a vizsgáztatás szétválasztása, mivel e kettő eddig is maximálisan elvált egymástól.

Akiknek nem volt vizsgaszervezési joguk, azok külsős vizsgaszervezőt vettek igénybe, akiknek pedig volt vizsgaszervezési joguk, azok csak adminisztratív szervezést végeztek, hiszen a képzőtől független vizsgabizottság tagjait nem a képző, hanem az illetékes hatóságok jelölték ki. Hátrány akkor éri a vizsgaszervezési joggal rendelkező képzőket, ha nem tudnák magukat az új rendszerben vizsgaközpontként akkreditáltatni. De ez minimális anyagi hátrányt jelent, hiszen a vizsgadíjakon eddig sem lehetett sokat keresni – tette hozzá az ügyvezető.

A koronavírus segítette is a képzőket

A koronavírus hatásaival kapcsolatban Szabó Andrea jelezte:

bár március közepén visszaesést tapasztaltak a tanfolyamokra jelentkezők számában, áprilisban és májusban jelentősen többen kerestek képzéseket, mint az előző években.

Ennek a megnövekedett igénynek több oka is van.

Sokan elveszítették a munkájukat a járvány miatt, ezért egy új szakmában kénytelenek helytállni. Emellett rengetegen vannak azok, akik kényszerszabadságon vannak, és a felszabadult idejüket szeretnék hasznosan eltölteni egy új készség vagy szakma elsajátításával.

A veszélyhelyzet ideje alatt az OKJ-s képzéseket is meg lehetett online szervezni, még abban az esetben is, ha azt jogszabály, támogatási szerződés, felnőttképzési szerződés, támogatói okirat vagy képzési program egyébként nem teszi lehetővé. Éppen ezért jelentősen megnőtt a kínálat az online képzések területén.

A megváltozott képzési piac miatt az iskolák a jövőben is egyre jobban nyitnak majd az online képzések felé - vélekedett. Emellett azokat a képzéseket, melyek nem kerültek be az új szakmajegyzékbe, de van rá piaci kereslet, várhatóan fogják indítani a felnőttképzők.

A koronavírus inkább segítette a képzőket, mert a jelenlegi roham nem csak a decemberi, kapuzárási határidő közeledtének tudható be, hanem annak is, hogy a vírus hatására fellépő tömeges munkanélküliség növekedés új utak keresésére ösztönzi az embereket, aminek egyik formája az átképzés – hangsúlyozta Tremmel András.