Az amerikaiak már jobban félnek az elszegényedéstől, mint a haláltól

Biztosítás2023. jún. 10.Áldott Rebeka
A rovat támogatója:

Az amerikai állampolgárok 61 százalékának nagyobb félelmet okoz az, hogy idős korukra kifogynak a pénzükből, mint maga a halál. Az Egyesült Államokbeli befektetők többsége pedig már a nyugdíjtervezés szerves részének tekinti az ismétlődő pénzügyi válságokat.

Az időskori elszegényedésről szóló felmérést egy életbiztosítási óriáscég, az Allianz végezte, akik szerint a döbbentő eredmény mögött ésszerű magyarázat áll. Mégpedig a tény, miszerint a halál elkerülhetetlen, a pénzünk csökkenése pedig nem az, írja a MarketWatch beszámolója.

A felmérésben megkérdezettek egy részének 150 000 dollár vagy több befektethető pénzügyi eszköz állt rendelkezésére. A másik csoportba éves jövedelem alapján sorakoztak az állampolgárok, ők egyedülállóként 50.000 dollárnyi, míg párkapcsolatban élőként 75.000 dollárnyi bevételhez jutottak.

A társadalombiztosítás az eredmények alapján a legtöbb amerikai állampolgár számára létfontosságú, hiszen a felső egy százalékon kívül valós a szegénységben töltött időskor veszélye.

A problémára megoldást jelentenek az inflációhoz igazodó életjárulékok. Azonban a legtöbb hasonló befektetéssel az a fő probléma, hogy nem tartalmazzák a megélhetési költségek kiigazítását, így idővel a havi jövedelme egyre kevesebb vásárlóerővel bír.

A gazdasági bizonytalanság sokakat érint: a megkérdezettek 56%-a nyilatkozata szerint a rendszeres pénzügyi válságokat a nyugdíjtervezésük szerves részévé váltak. 46 százalékuk pedig arról számolt be arról, hogy a legutóbbi, 2020 óta tartó, válság felborította a nyugdíjtervezésüket.

Az X generáció tagjai – akik az 1960-as évek közepe és a 70-es évek vége között születtek – rendelkeznek a legalacsonyabb általános pénzügyi bizalommal a három generáció közül.

Ez nem is meglepő, hiszen sokakat nem egy, hanem három nagy válság fenyegetett munkájuk első 20 évében: az 1990-es évek eleji recesszió, a 2000-2003-as dotkomlufi, végül pedig a 2007-09-ig tartó nemzetközi pénzügyi válság.

Ők az a nemzedék, akik most a nyugdíjba vonulás küszöbén állnak. A legidősebbek idén töltik be az 59. életévüket, míg a legfiatalabbak a negyvenes éveik közepén járnak.

Körülbelül 25% azt mondja, hogy még van ideje spórolni – a két évvel ezelőtti 43 százalékhoz képest. A generáció képviselőinek 40 százaléka még nem készítette el a nyugdíjtervét, és 56% állítja, hogy nem tudja, hogyan bővíthetné a tervét.