Egy emberre 30 milliónál is több adósság jut – Az USA óriási gödörben van

Elemzések2023. máj. 22.D.J.

Az amerikai államadósság legnagyobb külföldi finanszírozója Japán.

Az amerikai belpolitikában jelenleg a legforróbb témának az adósságplafon körüli vita számít. Ha a plafont nem emelik meg akkor az USA fizetésképtelenné válhat.

A republikánusok ugyanis csak akkor hajlandóak belemenni egy megállapodásba, ha Biden elnök és a demokraták jóváhagynak egy jelentős költségvetési kiadáscsökkentést. Ebbe viszont a kormánypárt egyelőre nem akar belemenni.

Amit érdemes tudni az amerikai adósságról:

  • A mérete meghaladja a 31 ezer milliárd dollárt. Amerikában az egy főre eső adósság az elmúlt húsz évben 21 ezer dollárról úgy 92 ezer dollárra ment fel. Ez utóbbi forintra átváltva mintegy 32 milliónak felel meg. 
  • Adófizetőnként számolva már közel 250 ezer dollár az egy főre eső államadósság.
  • Az említett időszakban az adósság úgy az ötszörösére nőtt.
  • Az USA-ban a megtermelt éves jövedelem már kisebb mint az államadósság.
  • Amerika jelentős részben, több mint 20 százalékban, vagyis 6870 milliárd dollár értékben a társadalombiztosításért felelős kormányzati egység felé van eladósodva.
  • Az amerikai adósságnak úgy az egyötöde a jegybank vagyis a FED kezében van, amely a monetáris politika keretében rendszeresen vesz államkötvényeket. Ez a folyamat főleg a COVID-járvány után gyorsult fel.
  • Ez év januárjában a külföldi országok úgy hétezer milliárd dollárnyi mértékben finanszírozták az amerikai államadósságot. A teljes adósságnak úgy a 24 százalékáról beszélünk. Ez az arány volt már magasabb is: 2014-ben elérte a 34 százalékot. Még korábban, 2004 és 2006 között Japán és Kína kezében volt az amerikai adósságnak úgy a fele. Most viszont már csak a két ázsiai ország az adósságnak úgy a negyede fölött rendelkezik.
  • Ez év elején öt ország volt Amerika legnagyobb hitelezője: az első helyen Japán szerepelt. Őket Kína követte, majd a rangsorban az Egyesült Királyság, Belgium és Luxemburg következett.
  • Az adósság külföldi tulajdonosai között jelentős változások zajlottak le az utóbbi húsz évben. A legstabilabb finanszírozó Japán, hisz már az ezredfordulón is első helyen álltak. Igaz volt idő amikor Kína állt az első helyen. Japán szerepe 2004-ben volt a legnagyobb, akkor a teljes külföldi állomány 30 százaléka volt a kezükben.