Az osztalékfizetések felfüggesztését kéri a biztosítóktól az MNB

Biztosítás2020. ápr. 16.MTI
A rovat támogatója:

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kezdeményezte, hogy a magyarországi biztosítók függesszék fel osztalék- és részvény-visszavásárlási kifizetéseiket, a javadalmazási politikájukban szereplő változó javadalmazások teljesítését pedig halasszák el.

A jegybank közleményében kiemeli: a javadalmazási politikák és az azok tartalmát meghatározó uniós és magyar felügyeleti jogszabályok, ajánlások alapvető célja, hogy a biztosítók által fizetett javadalmazás a vezetők és munkavállalók hosszú távú teljesítményén alapuljon. Így például ne alapuljon kizárólag a rövidtávú profitszemléleten és semmilyen körülmények között se ösztönözzön a túlzott kockázatvállalásra - írták.

Ha egy biztosító mégis osztalékfizetés, részvény-visszavásárlás, vagy nagy összegű változó javadalmazás kifizetése mellett dönt, ennek részletesen kifejtett indokolását meg kell küldenie az MNB részére.

A jegybank 2020. április 30-ig várja elektronikus levélben a biztosítók tájékoztatását a megtett intézkedésekről.

A jegybank emlékeztet: az Európai Biztosítás- Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) 2020. április 2-án hasonló elvárásokat fogalmazott meg - az MNB honlapján is közzétett - közleményében az uniós (viszont)biztosítók számára. Az EIOPA szerint ezek a jelenlegi korlátozások akkor vizsgálhatók majd felül, ha a koronavírus-járvány pénzügyi és gazdasági hatásai egyértelművé válnak.

Az MNB a Pénzügyi Stabilitási Tanácsa által 2020. március 19-én elfogadott átfogó intézkedéscsomagja keretében a magyarországi hitelintézeti piac szereplőit szintén felszólította arra, hogy idén szeptemberig ne történjen osztalékjóváhagyás- vagy kifizetés.

Videók ajánlása vagy bármi