Bankszövetség: a kormány és az MNB kellő időben és nagyságrendben hozott érdemi döntéseket

Hírek2020. ápr. 7.Növekedés.hu

A kormány és az MNB kellő időben és nagyságrendben hozott érdemi döntéseket - reagált a Magyar Bankszövetség a ma bejelentett intézkedésekre.

"A koronavírus veszélyhelyzet kapcsán bevezetett európai, kormányzati és jegybanki intézkedések elsősorban az emberélet feltétlen védelmére, a lakosság megsegítésére és az érintett ágazatok/vállalkozások támogatására fókuszálnak. Teszik mindezt úgy, hogy az aktuális védekezési feladatok mellett már most figyelnek a fertőzésveszély utáni általános újraindulásra" - olvasható a Bankszövetség közleményében.

A Bankszövetség szerint ez a krízis elsősorban nem gazdasági jellegű, hanem egy egészségügyi válság, melynek kiterjedt gazdasági hatásai ma még beláthatatlanok. "A veszélyhelyzet kezelése, majd a gazdaság újraindítása csak nemzeti összefogáson keresztül tud megvalósulni. Ezen törekvéseket mutatják a kormány és a jegybank ma bejelentett intézkedései" - szól a közlemény.

"A bankszektor hagyományos szerepköre alapján a gazdaság működésének a motorja, mely a fenntartható gazdasági fejlődést biztosítja. Válság idején, mint 2020 tavaszán, ez a funkció stabilizáló erővel bír. Ezért üdvözöljük Kormány és a Magyar Nemzeti Bank által ma bejelentett eszközrendszert, mely véleményünk szerint jelentősen hozzájárul a veszélyhelyzet negatív hatásainak tompításához, és az azt követő gazdasági újraindulás elősegítéséhez. Külön kiemeljük, hogy a Kormány és a Magyar Nemzeti Bank kellő időben és nagyságrendben hozott érdemi döntéseket" - zárul a közlemény.