Gondoskodjon minél előbb a nyugodt időskorról!

Biztosítás2019. okt 25.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Jelenleg az aktív korú lakosság 95 százaléka úgy gondolja, hogy ki kell majd egészítenie havi nyugdíját ahhoz, hogy gondtalanul tölthesse idősebb éveit. Mégis csak a 29 százalékuknak van nyugdíjcélú megtakarítása.

Nehéz megjósolni, hogy mi lesz 30-40 év múlva, de egyelőre a hosszútávú prognózisok azt mutatják, hogy az aktív lakosság száma drasztikusan vissza fog esni. Napjainkban egy nyugdíjast két aktív korú „tart el”. Viszont az ország demográfiája várhatóan annyira meg fog változni, hogy 2060-ra ez az arány meg fog fordulni.

A jelek szerint a békés öregkor érdekében érdemes takarékoskodni. Persze amikor felmerül az öngondoskodás témája, vannak, akik úgy érzik, hogy a ma fogyasztása vagy a holnap megtakarítása között kell választaniuk. Pedig a dilemma nem feltétlenül ilyen súlyos. A kérdést másképp is fel lehet tenni. Hisz mi a fontosabb: ma néhány plusz élvezeti cikk vagy a leendő nyugdíjunk?

Arról, hogy a magyar lakosság, hogy áll a nyugdíjtakarékoskodás kérdéséhez a Groupama készített egy reprezentatív kutatást. Eszerint jelenleg az aktív korú lakosság 95 százaléka úgy gondolja, hogy ki kell majd egészítenie havi nyugdíját ahhoz, hogy gondtalanul tölthesse az idősebb éveit. 

A magyarok ha az állami nyugdíjról van szó reálisak: arra számítanak, hogy idős korukban havi 107 ezer forintot fognak kapni, pedig az átlag úgy látja, hogy mai értéken 238 ezer forintra lenne szükségük ahhoz, hogy ne legyenek anyagi gondjaik. Vagyis a nyugodt és stabil nyugdíjas évekhez hiányzik 131 ezer forint.

A többségnek mindezek ellenére nincs nyugdíjcélú megtakarítása. Idős korára jelenleg csak az aktív korú lakosság mindössze 29 százaléka tesz félre. Igaz a megkérdezettek 12 százaléka valószínűnek, 33 százalékuk pedig lehetségesnek tartja, hogy 5 éven belül elkezd nyugdíjcélra takarékoskodni. 

Aki belevág az öngondoskodásba, több opció közül is választhat: nyithat nyugdíj előtakarékossági számlát, beléphet egy önkéntes nyugdíjpénztárba vagy elindíthat egy nyugdíjbiztosítást is. Aki ezutóbbit választja annak érdemes tudnia: a nyugdíjbiztosításnak létezik klasszikus vegyes és unit-linked alapú fajtája is.

És hogy melyiket érdemes választani?

A Groupamánál lapunknak elmondták: a klasszikus vegyes biztosítást elsősorban azoknak az ügyfeleknek ajánlják, akik -akár a nyugdíjig hátralévő idő rövidsége miatt- nem szeretnének befektetési kockázatot vállalni. A unit-linked alapú nyugdíjbiztosítás azoknak ideális választás, akik a nyugdíjig hátralévő hosszabb időtávon a kedvezőbb hozamok elérése érdekében akár magasabb kockázatot is hajlandók vállalni.