Milyen kedvezményekkel jár a családbarát casco?

Biztosítás2019. aug. 30.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Egyre többen élnek a családbarát autóvásárlási támogatással. Ehhez a konstrukcióhoz speciális biztosítás is van - mondta a növekedés.hu-nak Magyar János a Groupama Biztosító Gépjárműbiztosítási Főosztályvezetője.

Kiknek szól a családbarát casco?

Ezt a biztosítási konstrukciót a júliusban indult állami autóvásárlási támogatás hívta életre, annak érdekében, hogy a nagycsaládosok az autóvásárlási támogatással megvásárolt gépjárművekhez plusz szolgáltatásokkal kibővített casco biztosítást is elérhessenek. Mint ismert, az új, vagy legfeljebb 2000 km-t futott hét üléses autókat a legalább három gyermeket nevelők vásárolhatják meg kedvezményesen. A casco biztosítást ezért olyan szolgáltatásokkal egészítettük ki, hogy azokban az élethelyzetekben is segítséget nyújtson, amelyek a három vagy több gyermeket nevelő szülőket különösen érzékenyen érintenének, ha egy esetleges káresemény történne a gépjármű üzemeltetése, fenntartása során.

Mekkora érdeklődés övezi az állami autóvásárlási támogatást?

A program nemrég indult el,és máris több ezer család élt a kedvezményes autóvásárlási lehetőséggel. Szeptember-október környékén még több információnk lesz arról, hogy pontosan mekkora az érdeklődés, de várható, hogy a következő két és fél évben tízezres nagyságrendben vásárolnak majd ezzel az állami támogatással új autókat.

A program várhatóan milyen hatással lesz a casco piacra?

Az, hogy a biztosítási piacra milyen hatással lesz a támogatás, több dologtól is függ. Természetesen attól is, hogy milyen arányban vannak az igénylők között azok, akik nem a régi autójukat cserélik le, hanem most vesznek először egy családi kocsit, illetve, hogy hányan vannak olyanok, akiknek bár volt autójuk, de casco-t csak most kötnek, az új hétüléses autójukra. Mivel a kormányrendelet nem írja elő kötelezően a casco biztosítás megkötését, ezért nem utolsó sorban attól azon is múlik majd a casco szerződések alakulása, hogy mennyire vonzó kínálattal tudnak előrukkolni a biztosítók. 

Maga a családbarát casco milyen kedvezményekkel jár?

Ahogy említettem, a családbarát casco biztosítás olyan szolgáltatásokkal került kiegészítésre, bővítésre, amelyek egy kár esetén a nagycsaládosok számára különösen fontosak lehetnek, főleg addig, amíg a kapott támogatással kapcsolatban kötelezettségük lehet. Ilyen eset lehet például az autó ellopása. Ez, amellett, hogy érzelmileg is megviseli a tulajdonosokat, anyagilag is nagy veszteséget jelent, ezért a családbarát casco biztosítás esetében vállaljuk, hogy ha egy éven belül történne ilyen eset, akkor a kárt az autó új értékén térítjük meg, hogy ezzel is csökkentsük az esetleges váratlan nagy anyagi kiadások kockázatát.

Ugyanígy egy fontos szolgáltatási előny, hogy töréskár esetén az autó javíthatósági határa az autó értékének 100%-a, szemben a casco esetén általánosan alkalmazott 60-80%-os aránnyal. Úgy gondoljuk ugyanis, hogy ahol naponta három vagy több gyermeket szállítanak az autóval, fontos, hogy az egyébként műszakilag megoldható javítások esetén engedjük, hogy akár a szokásosnál magas költséggel is, de megjavítsák a sérült autót.

Az előzőekhez hasonló logika szerint került beépítésre a harmadik kedvezmény: a családbarát casco esetében az autó 3 éves koráig avulásmentesen térítjük meg a javítás költségeit.

Összességében reméljük, hogy a casco biztosításunkba épített, kifejezetten a támogatással megvásárolt autók esetére nyújtott többletszolgáltatások piaci szinten is segíteni tudnak a nagycsaládosoknak, vagyis egy olyan célcsoportoknak, amelynél a biztosítottság kiemelten fontos.