MNB-alelnök: Fogyasztóbarát fordulat jön a lakásbiztosításoknál

Biztosítás2020. okt. 5.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A biztosítási szektor „válságálló”, de az MNB elővigyázatosságból továbbra is az osztalékfizetés elhalasztását és óvatos jövő évi tervezését várja el - nyilatkozta Kandrács Csaba, az MNB alelnöke a Magyar Nemzetnek.

A járvány akadályai ellenére már ezres nagyságrendben kötöttek Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítási (MFO) szerződést az ügyfelek – mondta el Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a Magyar Nemzetnek adott interjújában.

Hozzátette: a jegybanknál jelenleg három biztosító MFO-pályázatának elbírálása zajlik, s októberre további 4-5 piaci szereplő pályázatát várják. Ha ezek is beérkeznek, az azt jelenti: összességében a szektor díjbevételeinek mintegy 90 százalékát magáénak tudó biztosítók akarnak belépni e fogyasztóbarát piacra.

Ennek nyomán éles verseny bontakozhat ki a lakásbiztosításoknál.

Az MNB akkor lenne elégedett, ha – a Minősített Lakáshitelhez hasonlóan – az új értékesítés nagy részét a fogyasztóbarát otthonbiztosítások tennék ki – fűzte hozzá az alelnök.

Hogy állnak a hazai biztosítók?

A hazai biztosítók tőkeszintje ma duplája a szükségesnek, szavatolótőkére számított nyereségük 13 százalék volt tavaly, s egyéb mutatószámaik is kiválóak – húzta alá ennek kapcsán a jegybank alelnöke. Mint hangsúlyozta, az MNB intézkedések így a „válságállóság” további fenntartását szolgálják, hiszen a járványhelyzet még elhúzódhat a következő hónapokban. Az MNB nemrég ugyanilyen elvárásokat fogalmazott meg a bankoknak is, azonos tehát a mérce minden szektornak. Hangsúlyozta:

csak azt kérjük, hogy minden biztosító térjen vissza a „kikövezett versenypályára”, hagyjanak fel páran az ügyfeleket elriasztani szándékozó „kiárazási” technikákkal, és ne számítsanak fel a statisztikai valószínűségektől elrugaszkodó, akár a biztosítási alapdíj három-négyszeresére rúgó károkozói, vagy egyéb pótdíjat.

Utóbbi hiteltelenné teszi a bonus-malus rendszert is – nyomatékosította Kandrács Csaba az MNB pár nappal ezelőtti, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (KGFB) piacot „rendre intő” szabályozói körlevele kapcsán.

Példaként említette, hogy egy károkozó autós átlagdíja kb. 10-20 százalékkal nőhet, ha a baleset nyomán két bonusfokozattal lejjebb sorolják.

Az efölötti károkozói pótdíj viszont sokszor megduplázza, egyes esetekben akár ötszörözi eddigi tarifáját – akkor is, ha a biztosító helyett ő fizeti meg a kárt a balesetben vétlen járműtulajdonosnak. Ha egy ügyfél ezután történetesen nem észlelné évfordulója előtt kapott, a jövő évre szóló díjértesítőt, s nem vált biztosítót, meglepetésként érheti, hogy eddigi díja akár többszörösére ugrik. Számos hasonló panasz érkezik az MNB-hez.

Mikor számíthatnak fel extrém pótdíjakat? 

Ezek az extrém károkozói pótdíjak többségében azért elriasztják az ügyfeleket, és a tényleges kötés más biztosítónál ennél jóval alacsonyabb szinten történik. Ezért az extrém pótdíjak eltűnése önmagában nem növelné a KGFB díjakat, viszont megszüntetné a mostani átláthatatlan rendszert – tette hozzá az alelnök. Elgondolkodtatónak nevezte, hogy az – MNB-től függetlenül a témában vizsgálódó – alapvető jogok biztosa is ugyanerre az eredményre jutott és a vonatkozó jogszabályi előírások felülvizsgálatát sürgeti.

Mik azok az MFO-k?

Az MFO-k húszféle elemi kár és gyakori kockázat – pl. vízkár, üvegkár, betörés – ellen védenek, amelyeket további biztosítási lehetőségek egészítenek ki. A konstrukciónál a biztosítottak a szerződéskötéstől a megszüntetésig mindent digitálisan intézhetnek. Díjat módosítani csak a jegybank által meghatározott elvek szerint lehet, a kárkifizetés maximum 10 munkanapig tarthat, s a biztosítóváltás (szemben a mostani éves lehetőséggel), akár negyedévente történhet.

Kandrács jelezte: az MNB idén tavasszal kiadott hasonló körlevele után újabb elvárást fogalmaz meg arról, hogy a biztosítók halasszák el az osztalékfizetéseket, illetve arról, hogy halasszák el a javadalmazási politikájukban szereplő változó javadalmazások teljesítését is a jövő évre. Ennek oka, hogy a vírushelyzet miatti bizonytalanságok nem múltak el őszre. 2021-ben is csak akkor lesz mód ilyen kifizetésekre, ha az adott biztosító tőkefeltöltöttsége eléri az uniós és hazai szokásos piaci átlagot (ezek az értékek az elmúlt években a 205-243 százalékos sávban mozogtak).