Netrisk: a kisállatok is megkaphatják a „védelmet”

Biztosítás2023. okt. 12.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A kutyákra, macskákra köthető utasbiztosítások száma pedig 28 százalékkal nőtt.

A magyar háztartásokban élő több millió kisállat esetleges betegségének gyógykezelése jelentős kiadással járhat, nem beszélve arról, ha esetleg a kisállatok okoznak problémát.

Az ilyen esetekre is van biztosítás - közölte a Netrisk az állatok világnapja alkalmából. Idén július és szeptember közepe között a megkötött lakásbiztosítások 10 százalékánál kértek kisállatokra – köztük kutyákra - szóló kiegészítő szolgáltatást. A kutyákra, macskákra köthető utasbiztosítások száma pedig 28 százalékkal nőtt.

Rengeteg háztartásban él kisállat, legyen szó például kutyákról, macskákról.

Lényegében minden második magyar háztartásban van kutya, azaz 50,4 százalékos a kutyások aránya egy, még tavaly publikált tudományos kutatás alapján (forrás), amely szerint 2,8 millió gazdás eb van Magyarországon.

A kutyák mellett a többi kisállat is bajba kerülhet, megsérülhetnek, megbetegedhetnek, de előfordulhat, hogy ők okoznak gondot, például kiszaladnak az úttestre és balesetet okoznak.

A kisállatok orvosi ellátása vagy egy műtét jelentős, akár több tízezres vagy akár százezres kiadással járhat. Ahogy az általuk közvetve okozott kár is tetemes lehet.

Mindezekre van azonban megoldás, mégpedig a lakásbiztosításokon belül kiegészítő szolgáltatást lehet kötni a kisállatokra – közölte a Netrisk az állatok világnapja alkalmából.

Többféle opció is elérhető

„Alapvetően két kisállatokat érintő biztosítás érhető el. Az egyik a sima konstrukció, amely az érintett kisállat betegsége, balesete miatti orvosi költségekre szól.Feltétel azonban, hogy a kisállatnak legyen megfelelő mikrochipje, valamint az állatorvosnak rögzítenie kell az állat adatait elektronikus nyilvántartásban.

A másik a kutyatartói felelősségbiztosítás, amely olyan esetekre nyújthat fedezetet, ha a kutya megharap valakit vagy balesetet okoz. Például kiszalad az útra, ezzel pedig balesetet okoz, ami jelentős kárral járhat az érintett autókban” – mondta Besnyő Márton, a Netrisk ügyvezető igazgatója.

A Netrisknél az idén július és szeptember közepe között megkötött lakásbiztosítások 10 százaléka tartalmazott kisállatos kiegészítőt. Egy szerződésben átlagosan 1,4, azaz több mint egy kisállat volt megjelölve.

A kutyatartói felelősségbiztosítást kötők harmada kért kisállatbiztosítást is. A szóban forgó időszakban megkötött kisállatbiztosítások száma 57 százalékkal nőtt, a kutyatartói felelősségbiztosítások száma a tavalyi hasonló időszakhoz képest azonos szinten maradt.

Besnyő Márton közölte azt is, hogy az utazásoknál is kaphatnak ilyen védelmet a kutyák és macskák, sőt akár a görények is.

A kisállatokra szóló utasbiztosítások balesetekre, betegségekre szólnak. Ezeknek a díja napi 450 forint, ami eltörpül ahhoz képest, amennyibe egy kisállat kezelése kerülhet külföldön. Ezzel is magyarázható, hogy a kérdéses időszakban – július és szeptember közepe között – az egy évvel korábbihoz képest 28 százalékkal nőtt a kisállatos utasbiztosítások száma.