Öt étel, amit egy harvardi agykutató fogyaszt a jobb memóriáért

Egészség2021. dec. 18.B.F.

Az agyműködésünk és az étkezési szokásaink is kulcsszerepet játszanak abban, hogy milyen sokáig élünk. Dr. Uma Naidoo táplálkozási szakértő és agykutató, a Harvard Medical School oktatója 5 ételt fogyaszt minden nap a jobb memória, a hatékonyság növelése és az agy általános egészségi állapotának javítása érdekében.

Étcsokoládé

Az extra sötét csokoládé tele van antioxidánsokkal és flavonoidokkal, amelyek segítenek megőrizni az agysejtek egészségét

– mondta el Naidoo a CNBC-nek.

Rostot is tartalmaz, amely segít csökkenteni az agyban található gyulladást és megakadályozza a kognitív hanyatlást.

Egy 2020-as kutatás azt vizsgálta, hogy az étcsokoládé és a fehér csokoládé hogyan befolyásolja az egészséges fiatal felnőttek memóriáját. Az étcsokoládét kapó résztvevők két órával a csokoládé elfogyasztása után jobb verbális memóriateljesítményt mutattak, mint a fehér csokoládét kapó csoport. A kutatók szerint ez az étcsokoládé magasabb flavonoid tartalmának tudható be, amely jelentősen javíthatja az emberek kognitív funkcióit.

Bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsök tele vannak antioxidánsokkal, rostokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal

– emelte ki Naidoo.

Azt javasolja, hogy fogyasszunk vörös, kék és fekete színű bogyós gyümölcsöket. Az eper például flavonoidokban gazdag, és segíthet lassítani a kognitív hanyatlást; az áfonya különböző típusú flavonoidokat tartalmaz, amelyek az oxidatív stressz megelőzésében játszanak szerepet; a szeder pedig remek antioxidánsforrás, amelyek segítik az agysejtek egészségét. A szakértő naponta általában egy fél vagy egy egész bögrényi bogyós gyümölcsöt fogyaszt.

Kurkuma

A currypor egyik fő összetevője, a kurkuma egy kurkumin nevű vegyületet tartalmaz, amely serkenti az agyműködést. A kurkumin egy gyulladáscsökkentő anyag

– hívta fel rá a figyelmet a szakértő. A tanulmányok kimutatták, hogy fogyasztása csökkentheti a szorongás tüneteit és az életkorral járó kognitív hanyatlást.

A kurkuma önmagában is hatásos, de még jobb, ha fekete borssal kombináljuk. Naidoo mindig hozzáad egy csipetnyit a kurkumához, mert a piperin – a fekete borsban található vegyület – aktiválja a kurkumint, és így a szervezet még jobban tudja hasznosítani.

Leveles zöldek

Naidoo szerint a leveles zöldek az agy egészséges működéséhez elengedhetetlenek, mivel folsavat tartalmaznak, amely egy B-vitamin, és amely többek között támogatja az idegrendszer fejlődését. Felmérések szerint a folsavhiány szerepet játszhat a depresszió tüneteinek erősödésében, valamint a kognitív öregedésben. Naidoo kedvenc leveles zöldjei

  • a rukkola,
  • a spenót,
  • a mángold
  • és a vízitorma.

Fermentált (erjesztett, erjedt) élelmiszerek

Van úgymond egy kapcsolat a beleink és az agyunk között

– mondta Naidoo.

Ha fermentált ételeket eszünk, és javítjuk bélrendszerünk egészségét, akkor a kognitív funkcióinkat is javíthatjuk.

Néhány fermentált étel, amelyet a Naidoo ajánl:

  • savanyú káposzta,
  • miso,
  • kombucha,
  • kefír
  • és joghurt.

Fontos megemlíteni, hogy a nagy mennyiségű fermentált élelmiszer fogyasztása puffadást okozhat.