A hely, ahol a legtöbb gyerek kapott oltást koronavírus ellen – Másutt mi a helyzet?

Egészség2021. dec. 18.Haiman Éva

Miközben a világ fejlett országaiban csak mostanában kezdik el oltani az 5 és 12 év közötti gyerekeket koronavírus ellen, Kínában már több mint 80 millió gyereket beoltottak a 3 és 12 év közötti korosztályból. A hatalmas ázsiai országban, ahonnan két évvel ezelőtt a Covid-pandémia elindult, ráadásul nem kevésbé ambiciózus célt tűztek ki, mint hogy ez év végéig mindenkit beoltanak ebből a korosztályból.

Újabb mérföldkőhöz érkezett a koronavírus elleni vakcinázás folyamata Magyarországon: december 15-én megkezdődött az 5-11 év közöttiek oltása. A lépés azt követően vált lehetővé, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) november végén jóváhagyta a Pfizer Comarnity vakcinájának alkalmazását ebben a korosztályban.

A döntést nyilvánvalóan befolyásolta, hogy

az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint az utóbbi hónapokban mind az esetek, mind a kórházi kezelésre szorulók száma nőtt a gyerekek körében. A súlyos Covid-19 ugyanakkor továbbra is ritka náluk (a 65 800 tünetes 5-11 éves gyereknek mindössze a 0,61 százaléka került kórházba, és 0,06 százaléka szorult intenzív osztályos kezelésre, illetve légzéstámogatásra).

A legtöbb európai országban hazánkhoz hasonlóan a napokban kezdték, kezdik meg az 5 és 11 év közöttiek koronavírus elleni oltását. Ausztria egyes tartományaiban viszont már az EU ajánlása előtt is oltották ezt a korosztályt a Pfizer alacsonyabb dózisával, hasonlóan döntöttek Dániában, és Németországban is voltak orvosok, akik beadták az oltást.

Észtországban ugyanakkor csak december második felében, Lettországban a hónap végén, Írországban januárban kezdik oltani az 5-11 éveseket, míg

Bulgáriában, ahol az EU-n belül a legalacsonyabb, 30 százalék alatti az átoltottság, továbbra sem tervezik az 5-11 évesek immunizálását koronavírus ellen.Az Egyesült Államokban és Kanadában már október végén jóváhagyták a Comarnity-t a gyerekeknél. Az Amerikai Járványügyi Központ (CDC) szerint körülbelül 28 millió 5 és 11 év közötti gyermek él az Egyesült Államokban, közülük csaknem 2 millióan fertőződtek meg, 8300-an kerültek kórházba és majdnem 100-an haltak meg a Covid-19 miatt a járvány kezdete óta. 

Valójában a COVID-19 a 10 leggyakoribb halálok közé tartozik az 5 és 11 év közötti gyermekek körében – mutattak rá.Ausztráliában 2022. január 10-től terjesztik ki a koronavírus elleni oltási programot az 5 és 11 év közötti gyermekre, Costa Rica pedig a világon az első ország, ahol kötelezővé tették a gyermekek Covid-19 elleni védőoltását, beiktatva azt a kötelező gyermekkori védőoltások közé.

Arányaiban a legtöbb gyereket mégis Kínában oltottak be eddig. Ott már júniusban engedélyezték a Sinovac és a Sinopharm vakcináinak használatát a 3 (!) és a 17 év közötti gyermekek számára, de a 12 év alattiak körében csak október végén kezdte el széles körben alkalmazni.

November közepére a 160 millió 3 és 11 év közötti kínai gyerek fele kapott már oltást, és a tervek szerint ez év végéig mindenkit beoltanak Covid-19 ellen ebben a korosztályban. A világ legnépesebb országa ezzel nagyon komoly lépést tenne a nyájimmunitás felé, ugyanis a hírek szerint az ország 1,4 milliárd lakosának már több mint a 75 százalékát, főként felnőtteket és időseket beoltottak már koronavírus ellen. A gyerekek immunizálási programját a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság az őszi járványhullám idején indította el az iskolákban, óvodákban, klinikákon.  Az ország kiemelten kezelte a főiskolások/egyetemisták oltását is, a 18 év feletti diákok több mint 95 százalékát beoltották.

A Sinopharm és a Sinovac által kifejlesztett inaktivált vakcinákat a hároméves gyerekek számára az Egyesült Arab Emírségektől Argentínáig és Chiléig több országban engedélyezték. Több vakcinát teszteltek gyerekeknél indiai kutatók is, eddig sikertelenül. Legutóbb az indiai Szérum Intézet vezetője jelentette be, hogy hat hónapon belül tervezi a Novavax vakcina bevezetését 3 éven felüli gyermekek számára az országban.

Az Egészségügyi Világszervezet is közzétett egyébként adatokat  a gyerekek Covid-érintettségéről. E szerint az öt év alatti gyermekek közül világviszonylatban kevesebb, mint 1,9 millióan betegedtek meg (ez a bejelentett esetek 2 százaléka), és 1800-nál is kevesebben haltak meg (ez a Covid-halálesetek 0,1 százalékát jelenti). Az 5-14 éveseknél tapasztalták a bejelentett globális megbetegedések 7 százalékát (ez valamivel több, mint 7 millió eset) és a halálesetek 0,1 százalékát (1 328). A 15-24 éves korosztályból is kevesebb, mint 15 millióan betegedtek és mindössze alig 7 ezren haltak meg Covidba (ez az összes megbetegedés 15, illetve az összes haláleset 0,4 százaléka).

Összességében a koronavírus-fertőzésben eddig elhunytaknak mindössze a 0,5 százaléka volt 25 év alatti. Az eddigi vizsgálatok azt mutatják, hogy a gyermekkori halálesetek nagyobb számban fordulnak elő az alacsony és közepes jövedelmű országokban.

Bár a WHO szerint összességében kevésbé sürgős a gyerekek oltása, mint az időseké, a krónikus betegségben szenvedőké és az egészségügyi dolgozóké, azt nem vitatja, hogy számos előnye is van, ha a 18 éven aluliak minél nagyobb hányada is védett koronavírus ellen. Ezek közé tartozik a generációk közötti terjedés mérséklése, a jelenléti oktatás fenntartása, vagy a karantén miatti iskolai hiányzások csökkentése, a gyerekek  általános jólétének, egészségének és biztonságának a fenntartása.