A Covid pozitív mellékhatása: idén elmaradhat az influenzajárvány

Egészség2021. jan. 28.H. É.

Alig jelentettek influenzás megbetegedéseket az idei szezonban Európából. Az influenza-vírusok, vélhetően a koronavírus-pandémia miatti fokozott óvintézkedéseknek köszönhetően világszerte is csak kevés helyen tudtak eddig járvánnyá erősödni, ezért bár a szakemberek szerint nem árt az óvatosság, jó esély van rá, hogy legalább az influenza megkímél minket ezen a télen.

Annak ellenére, hogy a világ számos országában működtetik az influenzafigyelő szolgálatokat, és a korábbinál is több vírustesztet végeznek, az influenzavírusok aktivitása világszerte lényegesen alacsonyabb szintű az idei szezonban a megszokottnál – adta közre a WHO.

Emlékezetes, hogy az influenzaszezon a figyelő rendszerek fennállása óta először gyakorlatilag elmaradt a déli féltekén, és eddig az északi mérsékelt égövében is csak szórványosan észleltek influenza A és B vírusokat.

A járványügyi szakemberek szerint ez döntően a Covid-19 kapcsán bevezetett intézkedéseknek köszönhető.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) adatai szerint a régió egészében a szezon kezdete óta a kiindulási szinten van az influenza aktivitása. Kontinens-szerte minden évben a 40. héttől – október elejétől – kezdik el működésüket az influenza figyelőszolgálatok, azóta

az influenza vírus pozitivitása a járványküszöb alatt maradt. Ez azt jelenti, hogy nem érte el a 10 százalékot azoknak a mintáknak a száma, amelyekben influenzavírust találtak. Az előző, 2019-2020-as influenzaszezonban mostanra már 44-46 százalékos volt a víruspozitivás, az ideiben eddig a 48. héten volt a legmagasabb: 1 százalék.

Tavaly egyébként az 5. héten volt a legtöbb megerősített eset az európai kontinensen, azt követően csökkent a számuk – ez azt jelenti, hogy immár reális esély van rá, hogy idén elmarad az influenzaszezon.

A WHO és az ECDC is óvatosságra int ugyanakkor, és azt javasolják, tartsák fenn a figyelőszolgálatokat, és ahol csak lehet, ott a SARS-CoV-2 mellett az influenzavírusokra is teszteljék a betegektől begyűjtött mintákat.  

Arra is felhívják a figyelmet, hogy a Covid-19 járvány miatt az influenza-adatokat körültekintően kell értelmezni, mert tesztelés nélkül, a hasonló tünetek miatt akár kórházi kezelést nem igénylő, enyhébb koronavírusnak is ítélhetnek egy influenzás megbetegedést.