Az influenzaoltás a koronavírus-járvány ellen is segíthet a virológusok szerint

Hírek2020. szept. 25.H. É.

A WHO és a világ vezető szakmai szervezeteinek ajánlása szerint minden korábbinál fontosabb az influenza elleni oltás, mert ha kevesebb az influenzás, azzal jelentősen csökkenthető az a terhelés, ami már amúgy is jelentős az egészségügyi intézményeken most a koronavírus-járvány miatt. Erre Jakab Ferenc és Kemenesi Gábor virológusok hívták fel a figyelmet az MTA honlapján.

Az influenzafigyelő rendszerek fennállása óta először gyakorlatilag elmaradt a déli féltekén az influenzaszezon a Covid-19 kapcsán bevezetett intézkedéseknek köszönhetően – erősítette meg a két kutató a növekedés.hu-n korábban megjelent információkat

Jakab Ferenc és Kemenesi Gábor szerint így a tudomány számára továbbra is kérdéses, hogy az új koronavírus és az influenza találkozása esetén mi várható járványtani szempontból és a megbetegedések szintjén.

Az elmaradás jó hírnek tűnik, ám a lazább járványkezelés hatására egylőre megjósolhatatlan, hogy a mi régiónkban mi várható. Sajnos, amennyiben nem sikerül megfelelő mértékben fenntartani és alkalmazni a járványügyi intézkedéseket, az új koronavírus mellett az influenza is nagyobb teret nyerhet – vélik.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy a kimaradt influenzaszezon több szempontból is hátrányos. Egyrészt magában rejti az úgynevezett genetikai palacknyak-hatás kockázatát, amit úgy magyaráznak, hogy az alacsony arányban cirkuláló influenzatörzsek közül az evolúciósan sikeresebbekre nagyobb szelekciós nyomás hárul, így a problémásabb törzsek kerülhetnek túlsúlyba. Gyakorlatiasabb probléma, hogy az influenzavakcinák összetételét a leggyakrabban megfigyelt törzsek alapján határozzák meg évről évre. Az enyhe járvány miatt erre vonatkozóan viszont ezúttal jóval kevésbé megbízható információk állnak majd rendelkezésre.

A virológusok szerint bár az influenzaoltás hatása a Covid-19 betegség lefolyásában még nem ismert, egy Brazíliában több mint 90 ezer embert magába foglaló tanulmány eredményei biztatóak. A vizsgált népességen belül a halálozási arány csökkenését figyelték meg olyan koronavírusos betegek körében, akik influenzaoltáson estek át. Semmiképp sem jelenthető ki, hogy az influenzaoltás védelmet nyújt az új koronavírus ellen, de valamely nem specifikus immunrendszeri kapacitásnöveléssel segíthette a betegség kimenetelét – mutatnak rá. Ennél biztatóbb, hogy sem Brazíliában, sem más országban nem találtak olyan, összeférhetetlenségre utaló eseteket, ami meggátolná az influenzaoltás alkalmazását a Covid-19-pandémia idején.

Jakab Ferenc és Kemenesi Gábor mindemellett hangsúlyozzta: a védőoltás mellett nagyon fontos a járványügyi intézkedések betartása: a maszkviselés, a távolságtartás és a rendszeres, szabályos, alapos kézmosás és kézfertőtlenítés. Ezzel akár két legyet is üthetünk egy csapásra, hiszen két légúti fertőzést is elkerülhetünk.